Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Trebinju da taj grad ima svoj identitet, da se kao jedan od najživljih i najfrekventnijih gradova svakim danom sve više razvija, te da je njegov uspjeh i uspjeh Republike Srpske.


Dodik je na svečanoj sjednici Skupštine grada povodom Preobraženja - slave Grada i Sabornog hrama zahvalio Gradskoj upravi što je u kratkom vremenu dala puni doprinos da Trebinje zaživi, te izrazio nadu da će zajedno sa institucijama Republike Srpske realizovati sve što je planirano.
"Nema nijednog od velikih projekata da ga nismo završili ili ga završavamo. Posebno mi je drago što je u vrijeme našeg mandata Trebinje proglašeno Gradom, što on zaslužuje svojim načinom života, urbanizmom, komunikacijskim i drugim pogodnostima", ocijenio je Dodik.


Prema njegovim riječima, Trebinje je dragulj Republike Srpske i kao takav ga treba posmatrati i razvijati.
"Očigledno da možemo naučiti neke lekcije, odbaciti politička trvenja, animozitete i usmjeriti na ono šta je cilj, a to je dugoročni i stabilan razvoj", rekao je Dodik, te istakao da se politike mjere po tome šta iza sebe ostavljaju.
Naglasio je da se mora pokazati da se u Trebinju može živjeti, te da je Republika Srpska posvećena razvoju cijele Srpske i realizaciji velikog broja projekata i da gotovo da nema nijednog u koji nisu bile uključene institucije Srpske.
Predsjednik Srpske poželio je građanima Trebinja da Prepobraženske dane provedu u veselju i radosti, da se zajedno okupe oko Crkve i tako pokažu sabornost i jedinstvo.
Premijerka Srpske je rekla da je Trebinje mjesto koje okuplja i da mu Vlada posvećuje veliku pažnju. Na svečanoj sjednici Cvijanovićeva je istakla da je Vlada u proteklih deset godina, po različitim osnovama, uložila u Trebinje oko 70 miliona KM iz Razvojnog programa i budžeta Republike.


"Izuzetno mi je drago što imamo dobru komunikaciju sa lokalnom vlasti i nadam se da ćemo i u budućnosti realizovati sve ono što smo započeli", rekla je Cvijanovićeva.
Ona je dodala da je Vlada Srpske opredijeljena da zajedno sa lokalnom administracijom radi na svakom važnom projektu za grad i njegove građane. Napomenula je da je Trebinje mjesto koje okuplja i da ima svoj identitet, te da je on sastavni dio identiteta Republike Srpske.
Premijerka je rekla da nema razvoja Republike Srpske i njenih lokalnih zajednica, ukoliko se ne prepozna potreba da budu rame uz rame i lokalna zajednica i Vlada. Navela je da Vlada Srpske ima dobru komunikaciju sa aktuelnom gradskom vlašću i da ona već daje pozitivne rezulate. Podsjetila je da Vladae sa prethodnom gradskom vlašću u Trebinju nije imala zadovoljavajuću saradnju, ocjenjujući to tragičnim.


Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da grad ide snažnijim i stabilnijim stopama naprijed, te da će to i u narednim godinama biti prepoznato, a investicije će biti prioritet. Istakao je pomoć kabineta predsjednika Republike Srpske, Vlade i drugih institucija koje žele razvoj i prosperitet grada.
"Jedinstvo, stabilnost i mir su osnova onoga što želi Gradska uprava, kao i da Hercegovina bude oslonac Republici Srpskoj", rekao je Petrović.
Istakao je da su najvažnija komunikacija između crkve i vlasti, ali i svih građana, zbog stvaranja snažnije Republike Srpske, a samim tim i Trebinja. Naveo je da je važno prepoznati ono dobro u ljudima i to iskoristiti na najbolji mogući način, za uklanjanje negativizma koji je ponekad prisutan.
Čestitajući krsnu slavu, vladika Grigorije je podsjetio da kada jedan čovjek pogriješi, on shvata koliko je lijepo biti dobar i tada mu treba govoriti šta je dobro učinio i da im je značajan.
"U našem narodu uvuklo se nešto suprotno, u kome se naglašava šta je taj neko pogriješio. Svaki čovjek kroz Preobraženje može da vidi da znači Bogu i zato ljudima treba reći -Pogriješio si, ali nam značiš", rekao je vladika Grigorije.
Svečanoj sjednici Skupštine grada Trebinje prisustvovali su episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, direktor ERS Željko Kovačević, konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić, narodni poslanici, te drugi predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života Republike Srpske.
Izvor: SRNA