Milorad Dodik - Foto: RTRS
Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je sa opštinskim rukovodstvima opština Gacko i Nevesinje.

Podržao je razvojne projekte, čijom bi se realizacijom stvorili bolji uslovi za život građana i privredne aktivnosti.

U Nevesinju su prioriteti projekti putne infrastrukture i nova zapošljavanja.

U Gacku, osim važnih kapitalnih projekata, osnovni zadatak lokalnog rukovodstva biće smanjenje broja zaposlenih u lokalnoj administraciji i rješavanje pitanja vodovoda i kanalizacije.

Nevjerovatno je da je prethodno rukovodstvo Gacka prokockalo godine i novac od Termoelektrane, a da nije riješilo goruća pitanja - vodosnabdijevanje i kanalizaciju. To je dočekalo ovu generaciju da ta pitanja riješi, rekao je Dodik.

Prezaposlenost u opštinskoj administraciji je poseban problem. Za njihove plate izdvaja se polovina godišnjeg budžeta. Dodik je rekao da je neko, nastojeći da riješi male partijske probleme, onemogućio razvoj opštine.

- Imaju dva osnovna zadatka – rješavanje viška zaposlenih u administraciji, kako bi se budžet učinio mogućim, i da se riješi pitanje vodosnabdijevanja i kanalizacije. Ovdje sam čuo da je uloženo dva miliona maraka, a potrebno je još 3,5, i to ćemo dati da se završi - izjavio je Dodik.

U planu je dogradnja Dječijeg vrtića, uskoro kreće projekat energetske efikasnosti za osnovnu školu, podržao je završetak Saborne crkve i Sportske dvorane.

- Ide obilaznica oko Gacka, put Desivoj – Vrba, na putu prema Foči, to je veoma značajano za ovu opštinu - rekao je načelnik Opštine Gacko Ognjen Milinković.

Vrijednost izgradnje te dionice je oko tri miliona maraka. Poseban problem, istaknuto je, biće sanacija budžetskih dubioza.

Taj problem nema Opština Nevesinje. Dodik je pružio podršku uređenju magistralnog pravca prema Mostaru i projektu vodosnabdijevanja.

Od Vlade Srbije, Nevesinje bi trebalo da dobije 3-4 miliona evra za strateške projekte koji će napraviti vidljivu razliku u razvoju. Biće stimulisano novo zapošljavanje.

- Ono što smo čuli jeste da jedan privrednik iz oblasti tekstila iz Istočnog Sarajeva želi da investra. Sad je na njima da se dogovore, kada bi mogao da zaposli više desetina mahom žena, to bi bilo značajno - rekao je Dodik.

- Razgovarali smo o prečistaču, na jezeru Alagovac, za koji je potrebno oko 400.000 evra, i koji će se finansirati iz sredstava za razvoj Vlade Srpske. Razgovarali smo i o presvlačenju puta prema Mostaru - izjavio je načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Učestvujući u radu dvodnevne konferencije o zaštiti prava Srba u FBiH, u Trebinju, Dodik je rekao da je problem sa imovinom Srba vrlo ozbiljan i generisan načinom ponašanja organa FBiH.

Na nedopustiv način, dajući rokove koji su uski i selektivni, nije ništa drugo nego otimačina. Treba se izboriti da pravo na imovinu ne zastarijeva, a ono što treba uraditi jeste da se sa SPC, uz pomoć Vlade Srbije i Republike Srpske formira pravni tim za rješavanje tih pitanja.

- Ključni događaj za zaštitu imovine Srba u FBiH biće kada naši ljudi, politički odani srpskom identitetu i narodu, postane dio institucija. Mi nismo daleko od toga - poručio je Dodik.

U Mostaru, Dodik je poručio da će Srbi u tom gradu i dalje imati njegovu podršku i najavio da će Republika Srpska Mostaru donirati još 1000 vakcina Sputnjik.