Milorad Dodik (foto: Sputnik / Lola Đorđević) -
Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je razlog nervoze u Sarajevu to što je Srbija ojačala, te kao dvolične ocijenio izjave iz Sarajeva i SDA koji u ekonomskoj saradnji Srbije i Republike Srpske vide "atak na suverenitet" i kažu da Beograd nema pravo na Kosovo.

Dodik, koji je nedavno odlikovan Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici, rekao je da ne razumije zašto političko Sarajevo uopšte zanimaju srpska priznanja, jer, kako je rekao taj grad je za njega inostranstvo, dok se kad ide u Beograd osjeća kao da ide rodnoj kući.

- Tako živim, ne mogu da razumijem zašto to nekom smeta. Možda je neko od Bošnjaka primio neko odlikovanje iz Turske, vjerovatno i jeste, ne znam, ali s tim nemam nikakav problem. Ponosan sam što sam dobio odlikovanje Srbije i što sam ga primio iz ruku predsjednika /Srbije Aleksandra/ Vučića. Nosiću ga s ponosom i opravdaću ga - rekao je Dodik u intervjuu za beogradsku Politiku.

On je naglasio da je Srbija ojačala i da je to razlog nervoze u Sarajevu.

- Njih zanima slaba Srbija i slab predsjednik, bez stava, što sada nije slučaj. Oni se pitaju kako to da Vučić omraženom Dodiku dodijeli odlikovanje, a oni bi Srbiji odvajali Kosovo, određivali odlikovanja, diktirali svaki korak. Prošlo je to vrijeme i još 1804. porazili smo tu politiku, istjerali je odatle - istakao je Dodik.

Dodik kao dvolične ocjenjuje izjave iz Sarajeva i SDA, koji u ekonomskoj saradnji Srbije i Republike Srpske vide "atak na suverenitet", a onda predsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže da Srbija nema pravo na Kosovo?

On je rekao da je takva politika dvolična, isprazna, nedostojna čak ni ozbiljnog komentara.

- Oni bi uređivali Srbiju, oni bi je cijepali, a na benignim stvarima prave nepostojeće zavjere. Prema zdravom razumu i svemu što znamo, oni projekat hidrocentrale na Drini ne mogu da ospore, mi smo tu potpuno autentični. Nemoguće je da se nadležnost locira na nivo BiH, pa FBiH je dala više od 300 koncesija te vrste - rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da Republici Srpskoj nikada nije palo na pamet da im bilo šta osporava, a oni misle da im pripada pravo na tumačenje svega.

- Misle da upravljaju Banjalukom, ali to je utopija, kao što ne upravljaju ni Trebinjem, Bijeljinom, Novim Gradom... Republika Srpska pripada Srbima, kao i drugim narodima koji ovde žive. Nikada neću spriječiti nijedan projekat u Federaciji BiH, a to što oni to rade na teritoriji Republike Srpske govori o njihovim stvarnim namjerama - rekao je Dodik.

Dodik je ociijenio da sada hoće da instrumentalizuju Ustavni sud BiH i mnogo toga će zavisiti od njegovih odluka.

- Po pravu, oni ne mogu da ospore izgradnju. Politika je nešto drugo. Ne znam samo gdje u svijetu ima da Ustavni sud razmatra izgradnju hidrocentrale! - rekao je Dodik.

On je rekao da srpski predstavnici ne žele nikoga da diraju i neka u FBiH rade šta god hoće.

- Neka raščiste odnose sa Hrvatima i Srbima. Zašto nisu u tom entitetu uredili odnose? U Drvaru nikog više ne bi bilo da nije Srbije i Republike Srpske. Takav je njihov koncept i viđenje odnosa prema drugima koji su u manjini, a tako bi bilo i sa BiH kada bi upravljali Banjalukom - pojasnio je Dodik.

Dodik je ocijenio da za takvu politiku još nema neke podrške u međunarodnom faktoru.

- Ali, nestaće i toga jednog dana. Nema zemlje sa više posijanih iluzija nego što je BiH. Tu iluziju održavaju stranci koji svoje mandate vide u tome da se dodvore centralama, umjesto da svijetu doznače neku realnu sliku i tako doprinesu objektivnosti i pomirenju - ukazao je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše kritike na njegov račun za loš odnos prema Zapadu i zapaljivu retoriku, on je upitao zašto međunarodni predstavnici toliko žele da obesprave Srpsku da bi napravili jako Sarajevo.

- Možda zato da bi sutra ekstremne muslimane mogli da hapsite po Evropi i ovdje napravite rezervat. Tražite da integrišemo migrante u BiH, pustimo djecu migranata u naše osnovno obrazovanje. Možda mislite da mi ne čitamo neke dokumente sa Zapada u kojima kažete da ne treba da primate starije ljude jer se ne integrišu u društvo. Kako se takva vrsta selekcije u prošlosti nazivala? Ako to javno kažem, onda nisam politički korektan i zadirem u njihove stvari, ali kada oni ovde premeću sve - onda oni imaju pravo na to iako mi ovdje baš ništa nedolično ne radimo - pojasnio je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska ide dobrim pravcem, ima veću najnižu platu od FBiH i još mnogo dobrih pokazatelja, dok sluša da je "gola bijeda" i niz neistina.

- Ne prihvatam da se dozvoli migrantima da se rašire po BiH, da rade zanatske poslove i da nam za pet godina taj isti Zapad kaže da im moramo dati politička prava. Zlonamjerni govore kako nema potrebe da se Republika Srpska brani svaki dan. Sjećam se borbe na početku mandata da zastava Srpske bude vidljivija u Predsjedništvu, pa su je preko noći sklanjali. Izborili smo se da stoji na vratima. A, gradonačelnik Banjaluke /Draško Stanivuković/ sklanja zastavu Republike Srpske kada mu dođe neko iz Sarajeva. Dobio je mandat, sve u redu, ali narod to primijeti - rekao je Dodik.

On je ukazao da Bošnjaci nisu za inicijativu "mali šengen" jer misle da je to velikosrpski projekat.

- Stalno šire i siju neki strah od Srba, pa im je i sama terminologija o srpskom svijetu nešto silno opasna. Šta bi pričali o američkom svijetu? Šta je loše u tome da Srbi gdje god se nalaze imaju pravo na kulturna i politička okupljanja, vjeru, pismo? - upitao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da problem s tim imaju oni koji su istjerali Srbe iz Sarajeva i uzeli im imovinu vrijednu 80 milijardi.

- Vidjelo se sa vakcinama kako interpretiraju pomoć iz Srbije i kakav sentiment u sebi nose spram srpskog naroda čak i kad dobiju pomoć koju tada nisu ni od koga dobijali. Umjesto da pokažu ljudsku zahvalnost Beogradu - istakao je Dodik.