Patrijarh Porfirije i Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.net

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je večeras orden Republike Srpske na lenti Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, a orden časti sa zlatnim zracima poznatom srpskom i svjetskom endokrinologu doktorki Svetlani Vujović.

Orden patrijarhu Porfiriju dodijeljen je za pastirsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj i naročite zasluge u razvijanju, umnožavanju i učvršćivanju duhovne i svetovne vjere pravoslavne, pružajući nesebičnu podršku svom narodu gdje god se nalazi i u kakvim god životnim, okolnostima i iskušenjima bio.

Orden časti sa zlatnim zracima dobile je Svetlana Vujović, načelnik Kabineta za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, predsjednik Srpskog udruženja za endokrinologiju i član međunarodnog borda za endokrinologiju, za znanje, požrtvovanost i spremnost za pomoć svima i svuda i za naročite podvige.

Zahvaljujući za odlikovanje, patrijarh Porfirije je rekao da ovo priznanje razumije kao izraz vjernosti i ljubavi srpskog naroda iz Srpske prema Srbiji, onima koji žive u Srbiji, braći i sestrama, jer su svi jedna porodica.

- S druge strane, orden koji sam ja dobio, znam da nisam zaslužio, ali ga vidim kao vašu vjernost, vjernost vaših saradnika i svih braće i sestara iz Srpske prema svojoj crkvi, pravoslavnoj veri, prema predanju otaca - rekao je on.

I iz tog razloga, patrijarh je istakao da ovaj orden ne pripada samo njemu, nego episkopima i sveštenicima iz Srpske i BiH, koji su tamo prisutni u ime čitavog Sabora SPC.

Doktorka Svetlana Vujović je zahvalila na priznanju, te dodala da će se boriti na svim nivoima i da ima ideje koje idu 20 godina unaprijed o tome kako da se rodi više beba, tako da je u Srpskoj mnogo beba zahvaljuući njenim idejama.

- Ne bih da budem gorda, ali mozak i Božja promisao su mi to dali. Da nas ima više, to je najjače oružje u borbi - istakla je ona.

Ona je rekla da je zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću stvoren Nacionalni centar u Beogradu, u okviru Kliničkog centra, za infertilitet koji pomaže tom putu, kao i da ljudi žive kvalitetno i da se ne dešavaju brojne bolesti

Prijemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednici parlamenata Srbije i Srpske Nenad Stevandić i Vladimir Orlić, premijer Srpske Radovan Višković, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, te poslanici, ministri u vladama dvije republike, poslanici i drugi.