Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Ustavni sud BiH okupacijski sud za Republiku Srpsku i srpski narod i u kontinuitetu donosi loše odluke usmjerene ka tome da se uruši status i smanji snaga i prava Republike Srpske, koji su dobijeni Dejtonskim mirovnim sporazumom.dodik-sud.jpg

U Dejtonskom sporazumu je napisano da Republici Srpskoj pripada sva imovina tako što je u Ustavu BiH rečeno da BiH pripada samo ono što je izričiti dato u nadležnost BiH, a BiH nije data imovina”, rekao je Dodik danas za RTS, govoreći o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu Srpske.


On je istakao da su visoki predstavnici svojim odlukama rušili Dejtonski sporazum na štetu Srpske, a u ime centralizacije BiH a danas to radi Ustavni sud BiH.

“Njihov koncept je urušiti Republiku Srpsku, kazniti je i učiniti sve da ona ne postoji, a sve to uviti u priču o vladavini prava koja ne postoji”, rekao je Dodik.

“Ovdje nije priča o tome da li je nešto ustavno ili ne, ovdje je riječ o otimačini 94.000 hektara zemljišta u Srpskoj kojima sada treba da upravljaju institucije BiH”, rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske. Ustavni sud smatra da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.