Milorad Dodik - Foto: SRNA
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma važno što su se na Samitu nesvrstanih u Beogradu čuli stavovi Republike Srpske i da je ovaj skup bio prilika da u obraćanju kaže da je BiH zemlja neslobode, protektorata SAD, jednog broja evropskih zemalja, Japana i Kanade, te da te zemlje ruše sistem UN.

Dodik je rekao da je imao priliku da kaže da su te zemlje dio nelegalnog Savjeta za implementaciju mira, koji je nametao određena rješenja i davao podršku opet nelegalnom visokom predstavnika, koji se upustio u zakonodavnu i ustavnu materiju.

- Ovo je bila prilika da kažem da te zemlje ruše sistem UN da im nije potrebna dozvola Savjeta bezbjednosti UN za imenovanje svakog visokog predstavnika, što je ovaj put izostalo i da oni pokušavaju da nametnu čovjeka koji, opet, blefira da je on neki visoki predstavnik i da ima neku moć - izjavio je Dodik novinarima u Beogradu u pauzi Samita.

Prema njegovim riječima, to govori da BiH, ako želi da bude zemlja, mora prvo da se oslobodi međunarodnog tutorstva i da postane slobodna, a da se narodima, ljudima, građanima unutar BiH dozvoli da dogovore kakva je BiH moguće.

- Sve drugo vodi u raskol i to sam veoma jasno rekao da je BiH pred raspadom i da to, ovi koji drže protektorat i upravljaju time pokazuju sve veću nervozu i pokušavaju raznim prijetnjama sankcijama, a vjerovatno će uskoro početi da prijete i grubom silom - istakao je Dodik.

On je dodao da je to svojstveno velikim, arogantnima, koji misle da je sve dopušteno i zato je bilo važno da se to kaže zemljama koje dijele vrijednosti Pokreta nesvrstanih, jer su mnoge od njih veoma zavisne od velikih sila.

Dodik je podsjetio da je u obraćanju na samitu govorio i o tome kako je sistem međunarodne solidarnosti bukvalno propao na početku pandemije virusa korona, da su velike zemlje gledale samo sebe, a male natjerale na gotovo haotičnu potragu za medicinskog opremom i sredstvima u to vrijeme.

- Vidim da je to iskustvo i svih drugih zemalja, svi predstavnici vlada i ministri upravo ističu tu dimenziju jednog haosa, a to se kasnije prenijelo i na vakcine. To je bilo potrebno ovdje reći, podijeliti i biti dio značajnog dijela zemalja koje imaju slično iskustvo - naveo je on.

Dodik je rekao da je razgovarao i sa predsjednikom Generalne skupštine UN Abdulom Šahidom, koji je vodio prethodno zasjedanje Generalne skupštine i koji ima ambiciju da ova skupština ima daleko veći značaj nego do sada.

- Njegova impresija je da je neophodno u vremenu ovakve nestabilnosti apsolutno jačati globalnu organizaciju UN, s čime se sam se saglasio - rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je napomenuo da će održati, na marginama samita, niz bilateralnih susreta sa ministrima zemalja Nesvrstanih, između ostalog sa predstavnicima Iraka i Azerbejdžana.

On je rekao da je Pokret nesvrstanih preživio 60 godina sa većim ili manjim uspjehom, ali postoji, što govori o tome da osnovni principi tog pokreta važe i danas.

- To se desilo u vrijeme borbe za samoopredjeljenje naroda i pravljenja novih država koje nisu bile prihvaćene od dosadašnjih svojih zavojevača i to je bilo vrijeme u kojem se promovisala sloboda kao imperativ svega - dodao je on.