Patrijarh Porfirije, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (Foto: instagram.com/ buducnostsrbijeav) -
Centralna manifestacija povodom Dana srpskog jedinstva, 15. septembra, biće održana kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, gdje će govore održati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, najavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Selaković je rekao da će Dan srpskog jedinstva, koji se slavi na dan kada je srpska vojska 1918. godine probila Solunski front, biti obilježen nizom manifestacija, a primpremljen je i ozbiljan program za centralnu svečanost na beogradskom Savskom trgu.

- Mjesto glavnog događaja je pored spomenika Stefanu Nemanji, čovjeku koji je prvi, kako sam kaže u "Hilandarskoj povelji", uspio da objedini srpske zemlje. Osim govora predsjednika Vučića, srpskog člana Predsjedništva BiH Dodika i patrijarha Porfirija, imaćemo nastup umjetničkih grupa, a nastupiće i reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije - izjavio je Selaković za Televiziju Hepi.

Prema njegovim riječima, na različitim tačkama u Beogradu biće održane i druge manifestacije, a biće izložena i 51 pukovska zastava iz Prvog svjetskog rata.

- Te zastave su simbol srpske pobjede, ali i muke i golgote. Zanimljivo je da nijedna naša pukovska zastava nije završila u neprijateljskim rukama, a ispod njih su se okupljali ne samo Srbi iz Srbije, nego i dobrovoljci iz Crne Gore i drugih krajeva, oni koji su prebjegli iz austrougarske vojske, kao i Srbi koji su došli preko okeana i dali doprinos u oslobođenju naše zemlje - istakao je Selaković.

On smatra da Srbi, ma gdje živjeli, i na predstojeći Dan nacionalnog jedinstva treba da se okupe oko srpske trobojke i da je s ponosom istaknu na svoje kuće i zgrade u kojima žive.

- Treba da motivišemo Srbe da to urade bez obzira na to da li žive u Somboru, Banjaluci, Herceg Novom ili Kumanovu - rekao je Selaković.

On je otkrio da su urađeni spotovi u kojima proslavljeni Srbi iz svijeta književnosti, glume i sporta pozivaju srpski narod da na Dana srpskog jedinstva istakne nacionalnu zastavu.

- To je dan koji svima treba da nam služi na ponos i treba još više da utemeljujemo trobojku kao simbol našeg roda - poručio je Selaković.