Milorad Dodik (Foto:  D. Pozderović) -
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da on ne želi neuspjeh BiH i da je pogrešno predstavljen kao neko ko želi sukobe, dodavši da je "delikatna ravnoteža" Dejtonskog sporazuma narušena, a da je "najgori prestupnik" bio nekadašnji visoki predstavnik Padi Ešdaun.

- Ne, ne želim da BiH propadne. Ja samo želim da ona postoji na osnovu Ustava. Ukoliko ne može tako da funkcioniše, zašto bi uopšte funkcionisala? - upitao je Dodik.

Dodik je za britanski Gardijan izjavio da i dalje želi da se BiH pridruži EU, uprkos stalnom odbijanju zemalja kao što su Francuska i Holandija.

- Od nas se očekuje da se ponašamo kao da mislimo da će biti proširenja iako znamo da neće. U međuvremenu, oni nude neke programe i mi to cijenimo, zahvalni smo. Ali ako hoće da nas približe Uniji, onda treba da prekinu da mi postavljaju uslove - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da i dalje vjeruje u Dejtonski sporazum, ali da je taj sporazum uzurpirao "stranac koji nije izabran" nametanjem oko 140 zakona tokom mandata visokog predstavnika koji nije bio demokratski.

Srpski član Predsjedništva BiH napomenuo je da su sve probleme u BiH napravila četiri "neizabrana" stranca.

- Visoki predstavici i trojica sudija /koje je postavio Evropski sud za ljudska prava/, stranci, u Ustavnom sudu BiH djeluju kao koordinisano kriminalno preduzeće protiv ustavnog poretka - rekao je Dodik.

Govoreći o ratnim dešavanjima u Srebrenici, Dodik je naglasio da neće osporavati presude pojedincima i da niko ne poriče da tamo nije bilo zločina.

- Ali, takođe istina je da ispričana priča nije u potpunosti istinita. Ubijen je gotovo identičan broj Bošnjaka i Srba. Ne postoji odluka u kojoj se navodi da je srpski narod počinio genocid - istakao je Dodik.

Kada je riječ o upozorenjima o mogućim sankcijama zbog najave sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju otetih nadležnosti Srpskoj, Dodik je rekao da on nije izabran da bude kukavica i da ga neće obeshrabriti negodovanje Londona, Vašingtona, Berlina i Brisela.

On je naglasio da će ga sankcije i ukidanje finansiranja iz EU samo natjerati da prihvati investicione ponude iz Kine.

"Gardijan" podsjeća da je Dodik nedavno razgovarao sa zamjenikom državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, kojem je poručio da ga ne zanimaju prijetnje u vezi sa daljim reagovanjem Vašingtona, te da je rekao da ga neće omesti ni finansijske sankcije Njemačke.

- Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica - poručio je Dodik.

Najavivši da će se uskoro sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, Dodik je rekao da mu se sviđa kada se sastane sa ruskim predsjednikom jer tada nema nikakvih zahtjeva.

- On samo pita "kako mogu da pomognem". Kad god sam razgovarao s njim, nikad nisam bio prevaren. Ne znam na osnovu čega još da zasnujem povjerenje, ako ne na tome. I /predsjednik Kine/ Si Đinping takođe kaže "ako postoji šta gdje mogu da pomognem, tu sam" - istakao je Dodik.