Milorad Dodik - Foto: RTRS
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio je danas Zagreb. Sastao se sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Teme su bile vezane za našu međusobnu saradnju. Upoznao sam svoje domaćine sa situacijom u BiH, iz pogleda srpskog naroda - rekao je za RTRS Dodik i dodao da se zahvalio se domaćinima za podršku koju daju putu ka Evropskoj uniji.

Milorad Dodik i Zoran Milanović (Foto: SRNA)

- Razgovarali smo o infrastrukturnim pitanjima, na primjer o mostu na Savi kod Gradške. Premijer Plenković je dao garancije da će biti završeno u predviđenim rokovima i da ćemo zajedno raditi na održavanju mostova preko svih graničnih prelaza koji dodiruju BiH i Hrvatsku. Izgradnja koridora 5C je bila jedna od važnijih tema - naveo je Dodik.

Dodik je istakao da se na sastancima pričalo i o migrantima.

On je komentarisao i osude iz Sarajeva povodom današnje posjete

Dodik - Plenković (Foto: SRNA)

- Ja nisam ovdje u ime Predsjedništva BiH ili na bazi njihove odluke. Njima to ne trebam da objašnjavam. Imam dovoljno kapaciteta da predstavljam interese srpskog naroda. To je jedna patološka situacija političkog Sarajeva. Mislim da ovdje nije bilo nijedne riječi koja bi bila štetna za bošnjački narod ili BiH - istakao je Dodik.

Dodik je primjetio da se vidi da BiH ima defekt u pogledu ustavnog kapaciteta Predsjedništva.

- Imamo dva bošnjačka, a jednog srpskog člana Predsjedništva. Nemam ništa protiv da oni sutra dođu u Hrvatsku i razgovaraju. Zahvalio sam se domaćinama na podršci koji daju BiH na putu ka EU. Mislim da je to veoma važno. Ja sam član Predsjedništva i to iz Republike Srpske i imam dovoljne kapacitete da predstavljam svoj narod. Moramo graditi odnose sa Hrvatskom i veoma mi je drago što sam bio u Zagrebu - zaključio je Dodik.