Milorad Dodik (Foto: ATV) -
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je nekadašnji političar Žarko Korać, koji je kritikovao rad Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992-1995. godine, pritisnut godinama mrzilačkom strašću prema Republici Srpskoj.

Dodik je u reagovanju na tekst "Propagandni pamflet Vlade RS", koji je objavljen u listu Danas, naveo da je ovaj naslov neprimjeren jer se u tekstu govori o vrlo ozbiljnoj temi koja je kod Koraća, u ovom slučaju, blokirala spsobnost objektivnog prosuđivanja, te vlada mrzilačka strast i zaslijepljenost prema Srbima, koja često od čovjeka čine prava čuda.

- Korać svojim kritikama na račun Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992-1995. godine, koju je u potrazi za istinom formirala Vlada Republike Srpske, pokušava da presuđuje po pitanju percepcije realnosti osporavajući pri tome tu međunarodnu komisiju, a prije svega glavni autoritet te komisije uglednog eskperta Gideona Grajfa - navodi Dodik.

On ukazuje da cijeli svijet priznaje Grajfa, koji ima kredibilitet međunarodnog eskperta, za razliku od marginalca u javnosti Srbije Žarka Koraća, koji taj kredibilitet nema, a koji eto Grajfa ne priznaje.

- Kritika prema Grajfu i članovima komisije Vlade Republike Srpske o Srebrenici, za koje Korać kaže `nadam se da su pisci bar bili dobro plaćeni za svoj posao`, predstavlja klasičan primjer autoprojekcije gospodina Koraća, koji je za sve što je radio, i po preporuci naručilaca davao izjave, uglavnom antisrpske, plaćan od strane stranih nalogodavaca i nevladinih organizacija, te misli da se to tako inače radi - naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio Koraću da se sa takvom ozbiljnom stvari, kao što je u pitanju izvještaj komisije koju je formirala Vlade Republike Srpske, tako se nije radilo.

- Riječ je o mnogo ozbiljnoj stvari za koju nema kalkulacija već činjenice i argumenti. Posebno kada se zna da ljudski životi nisu nešto oko čega se treba licitirati. Kad nema argumenata da napadne GrajFa, marginalac Korać onda ga kleveće kako ne zna naš jezik!?! - navodi Dodik.

On podsjeća Koraća da ni sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju nisu znale naš jezik pa su donosile presude izricajući kazne optuženim Srbima za Srebrenicu, i za druge.

- Začuđujuće je da se Korać pita šta su motivi i smisao rada pomenute komisije nakon što ju je već doveo u pitanje, a njen izvještaj nazvao `propagandnim pamfletom Vlade Republike Srpske` - naveo je Dodik.

Kad ne zna šta su motivi i smisao, a to je potraga za istinom, kaže Dodik, kako se Korać osmjelio da onda na taj način tako olako i pocjenjivački kvalidikuje rad komisije.

- To izgleda samo zna Korać jer nekričnost prema sebi koja mu se negdje zagubila kod njega se pretvorila u kritičnost, u ovom slučaju, prema pomenutoj komisiji - naveo je Dodik.

On ukazuje da Koraću smeta i to za šta se navode imena svih osuđenih pred Haškim tribunalom i u kakvoj je to vezi sa istraživanjem.

- To, gospodine Korać, da bi se vidjelo da je veliki broj Srba osuđen, dok to nije slučaj sa Bošnjacima i recimo njihovim komandantom Naserom Orićem, koji je predvodio eskadrone smrti u Podrinju i počinio i sam mnoge zločine nad Srbima - ističe srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik navodi da Korać nikada nije pomenuo Nasera Orića za zločine koji je danas slobodan čovjek koji nije odgovarao ni za jedan zločin.

- Očigledno su se kod kod Koraća nagomilale zablude i da kao glupost ni mržnja prema Republici Srpskoj i Srbima nema granica. To se uveliko može označiti patološkom pojavom Žarka Koraća - naveo je Dodik.