198511.jpg (87 KB)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će se srpski predstavnici, ukoliko se na nivou BiH spriječi izgradnja aerodroma u Trebinju, u skladu sa tim odnositi prema ostalim projektima.

- Zaustavljanjem izgradnje se uvodi nova praksa u BiH, što je neprihvatljivo i ovo će biti krajnja tačka. Oni svaki dan pokušavaju da nametnu stvari koje nisu u interesu Republike Srpske - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH bilo riječi o više razvojnih projekata za Federaciju BiH nego za Republiku Srpsku i da nijedan nije osporio.

Ukoliko se entiteti opredijele za realizaciju projekata, Dodik je rekao da onda na nivou BiH ne smije biti zastoja.

- Bilo kakvi izgovori da se treba zaustaviti izgradnja aerodroma u Trebinju jeste poruka da u BiH nema konsenzusa ni o čemu. Koliko znam, Savjet ministara je već donio odluku da se krene sa potpisivanjem memoranduma o izgradnji aerodroma, ali se sve bespotrebno odugovlači što dovodi do dodatnog nepovjerenja u BiH - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da izgradnja aerodroma ne bi trebalo da smeta nikome, već da je to dobit za sve.

Dodik je upitao kome smeta izgradnja aerodroma, da li Biseri Turković, ministru inostranih poslova u Savjetu ministara.

- Zašto to nekome smeta ko putuje svijetom? Zašto nam osporavaju `Buk Bijelu`? Neću da prihvatim takvu BiH iako možda neko ima u Republici Srpskoj ko hoće - kaže Dodik.

On je naveo da su srpski predstavnici ogorčeni dešavanjima na ovom nivou, pa i zloupotrebom položaja u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji.

- Ljudima se zabranjuje ulazak u BiH bez kriterijuma. To treba uraditi onima koji su povezani sa terorizmom, a ne profesoru Milošu Koviću i drugima koji imaju svoje mišljenje. Takva BiH ne treba i treba je, najblaže rečeno, otkazati - rekao je Dodik.

Na pitanje da li postoji inicijativa Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva, Dodik je rekao da takve inicijative nema.