BANjALUKA - Generalni konzul BiH u Istanbulu Siniša Mihailović izjavio je da prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika inauguraciji turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana predstavlja međunarodnu satisfakciju za Srpsku.

Mihailović je istakao da je izuzetno važno današnje prisustvo delegacije Srpske, predvođene predsjednikom Dodikom, ceremoniji inauguracije u Ankari, dodajući da time ne umanjuje učešće na ovom događaju članova Predsjedništva BiH, koje predvodi srpski član i predsjedavajuća Željka Cvijanović.

"Za nas je jako bitna činjenica da je Dodik dobio poziv za jedan ovakav događaj kome prisustvuje ogroman broj šefova država. Na ovaj način Srpska je definitivno prepoznata od Turske čije rukovodstvo, predvođeno Erdoganom, čini sve da Dejtonski sporazum bude u potpunosti poštovan", rekao je Mihailović Srni.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan položiće danas zakletvu u parlamentu Turske čime će preuzeti dužnost šefa države.

Nakon inauguracije u parlamentu biće priređena ceremonija u predsjedničkoj palati u Ankari kojoj će prisustvovati 21 predsjednik države, premijeri 13 zemalja, predsjednik Državne dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin.

Ceremoniji prisustvuju i predstavnici međunarodnih organizacija, među kojima je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, te bivši njemački predsjednik Kristijan Vulf, bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, bivši švedski premijer Karl Bilt.

Ovo je Erdoganu treći predsjednički mandat, nakon što je pobijedio u drugom krugu izbora i time produžio dvodecenijsku vladavinu za još pet godina.