Odmor - Foto: RTRS
Slovenija i Hrvatska otvoriće granicu u maju za vlasnike nekretnina na drugoj strani, a u junu i za sve turiste.

Ovo je rezultat dogovora ministra zdravstva Slovenije Zdravka Počivalšeka i hrvatskog ministra turizma Garija Kapelija koji su razgovarali o mjerama i planovima za rad turizma tokom izbijanja novo virusa korona.

Slovenci imaju oko 110.000 privatnih nekretnina i plovila u svojem vlasništvu u Hrvatskoj. Sada će im bilo dopušteno da posjete svoje ljetne rezidencije, rekao je Počivalšek.

Kasnije je u izjavi novinarima Počivalšek objasnio da Slovenija i Hrvatska imaju dobru epidemiološku situaciju, koja omogućava razmišljanje o postepenom otvaranju turizma.

On i njegov hrvatski kolega saglasili su se o otvaranju granica i oživljavanju turizma u dvije faze: prva, koja bi mogla započeti do kraja maja, recipročno će se omogućiti prelazak granice za vlasnike nekretnina i plovila u drugoj državi, a u drugoj fazi, koja bi mogla nastupiti najvjerovatnije u drugoj polovini juna biće puštena i druga turistička putovanja. Prijedlozi će biti dati na na odobrenje objema vladama, izvještava RTV Slovenije.

Otvaranje granica, kako je rečeno, mora se temeljiti na epidemiološkim kriterijima. Prije toga biće potrebno sastaviti protokol o prelasku granice i dolasku i boravku na turističkom odredištu za što će biti zadužena zdravstva obje države.

Slovenački gosti jedni su od najpoznatijih i najbrojnijih u Hrvatskoj, a dvije zemlje izvrsno sarađuju u turizmu, rekao je Kapeli. U Hrvatskoj je lani bilo gotovo 1,6 miliona slovenskih posjeta i nešto manje od 11 miliona noćenja.