Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA dogovorili su, na sastanku sa zvaničnicima Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, deblokadu 330 miliona evra namijenjenih BiH.
Milorad Dodik (foto: S. Saletović) -

Istovremeno, Fiskalni savjet BiH,usaglasio je Pismo namjere sa MMF-om, kojim BiH traži ovu finansijsku podršku u okviru instrumenta za brzo finansiranje, a u sklopu napora za suzbijanje širenja virusa korona.

Gotovo četiri časa, trajao je sastanak lidera stranaka i zvaničnika EU i MMF-a. Epilog – postignut dogovor o raspodjeli sredstava MMF-a. 38 odsto ide Republici Srpskoj ,62 odsto Federaciji. Oba entiteta po pola procenta distribuiraće distriktu Brčko. Sredstva koja dobije Srpska, prema riječima lidera SNSD-a, biće dio garantnog fonda za oporavak malih i srednjih preduzeća poslije epidemije virusa korona.

- Dobra je stvar što neće doći do blokade sredstava MMF-a i što smo gotovo u zadnji momenat stigli da u ovoj dinamici postignemo dogovor i stignemo prije sjednice izvršnih direktora kako bi sredstva stigla u planiranoj dinamici i prema predviđenoj raspodjeli - rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik kaže da je Srpska dobila osam odsto više nego što je Bakir Izetbegović u prethodnom periodu insistirao. Kada je riječ o sredstvima koja pripadajaju Federaciji, pola ide tom entitetu, a pola njegovim kantonima.

- Unutar Federacije nastavićemo dogovor o distribuciji, jer kantoni nose veliki dio borbe sa virusom korona, zdravstvo, policija, Biro i ljudi koji će ostati bez posla - istakao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Na sastanku je postignut i dogovor o formiranju koordinacionog tima koji će, na dnevnoj bazi osmišljavati mjere, a činiće ga predsjedavajući Savjeta ministara, predsjednici entitetskih vlada i resorni ministri.

- Kako se radi isključivo o socio-ekonomskoj strani, treba da uz predsjedavajućeg Savjeta ministara i premijere, budu i oni koji se bave finansijama i ekonomijom, jer je to ključni zadatak ovog tima - naveo je predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Američki ambasador u BiH Erik Nelson je dodao da novo koordinaciono tijelo za ekonomsku i reakciju u području privrede treba da pomogne da se brže i efektnije djeluje.

Od domaćina sastanka čule su se i poruke da vanredna vremena zahtijevaju i određena vanredna rješenja i da ovo ne smije biti vrijeme podjela, već isključivo zajedničkog djelovanja.

- BiH je do sada pružala otpor virusu, a danas nastavljamo u tom duhu adekvatnih rješenja. Upravo sam, iz tog razloga, zajedno sa američkim kolegom bio domaćin sastanka sa političkim liderima na kojem su postignuti važni dogovori o ekonomskim mjerama - istakao je šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler.

Paralalelno sa ovim sastankom, zasjedao je i Fiskalni savjet. Za razliku od jučerašnje sjednice na kojoj se nisu pojavili bošnjački predstavnici, na današnju je došlo svih šest članova. Usaglašeno je Pismo namjere sa MMF-om, čime je i formalno završen posao u vezi sa aranžmanom ove finansijske institucije.