Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović dogovorili su danas u Istočnom Sarajevu usvajanje budžeta BiH do 21. jula, izmjene Izbornog zakona koje se tiču Mostara, uz uvažavanje interesa srpskog naroda, dok konačni dogovor o imenovanjima na nivou institucija BiH nije postignut, prvenstveno zbog problema u odnosima HDZ-a BiH i SDA.
Sastanak delegacija SNSD, HDZ i SDA (foto: D.Ć/klix.ba) -

Dodik je nakon sastanka novinarima potvrdio da bi budžet BiH u oba doma parlamenta BiH trebalo da bude usvojen do 21. jula, po skraćenoj proceduri.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona koje se odnose na Mostar, predsjednik SNSD-a je rekao da tu nema ništa mnogo sporno, a da srpska strana traži da se obezbijedi ravnopravnost Srba i da se riješi pitanje konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Kada je riječ o imenovanjima, Dodik je napomenuo da tu ostaje ranije dogovorena raspodjela i da bi, što se tiče srpske strane, prijedlog imenovanja trebalo da se nađe na narednoj sjednici Savjeta ministara.

Čović je potvrdio da je dogovoreno usvajanje budžeta BiH do 21. jula na Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i da nije sporna izmjena Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na Mostar.

- Treće pitanje je bilo kadroviranje. Ništa se nismo dogovorili - istakao je Čović, ponovivši raniji stav da HDZ BiH neće podržati Selmu Cikotića za novog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara.

On je bio isključiv u stavu da Uprava za indirektno oporezivanja BiH "pripada" hrvatskom narodu.

- UIO će biti hrvatska i ni sa kim je nećemo dijeliti - rekao je lider HDZ-a, dodajući da će se nastaviti dogovarati bilateralno, odnosno u "četiri oka".

Radmanović, Dodik i Špirić (foto: D.Ć / klix.ba)

Izetbegović je potvrdio da postoji određenih problema sa hrvatskom stranom koja je, prema njegovim riječima, iziritiran imenovanjima u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

- Srpska strana je to prevazišla, tako da se kreće u imenovanja. Selmo Cikotić će biti predložen od predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije u četvrtak. Kreće se sa imenovanjima u Agenciji za istrage i zaštitu, Regulatornoj agenciji za komunikacije - rekao je Izetbegović.

On je naveo da će se pitanje imenovanja rješavati kako je bilo i do sada, dakle po nacionalnim komponentama.

- Mi ćemo pokušati sa hrvatskom stranom da UIO BiH dobije ipak bošnjačka strana. To nismo uspjeli riješiti danas, ali preostaje da razgovaramo. Što se tiče budžeta, postoji ideja da se ide u skraćeni postupak jer HDZ ne bi sutra na Domu naroda prihvatio hitni postupak tako da bi imali oboren budžet i izgubili bi sljedećih mjesec-dva dana. Tako da se završi ove sedmice oba čitanja na Predstavničkom domu, a na Domu narodu budžet bi trebao bio usvojen 21. jula - rekao je predsjednik SDA.

On je napomenuo da će izmjene Izbornog zakona u vezi s Mostarom ići već danas na Predstavničkom domu BiH i dodao da će srpska strana, što se tiče SDA, biti zadovoljna u Mostaru.