lamborgini-bh.jpg

Tokom maja i juna uvezena su dva lamborginija, modela urus, te urus 636, vrijednosti po oko pola miliona KM, što nanovo pokazuje da ni korona ne utiče na uvoz skupocjenih vozila u BiH i da nema prepreka za one koji imaju i ne žale da izdvoje novac za luksuzne četvorotočkaše.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su potvrdili za "Nezavisne" da su ova dva vozila carinjena na Carinskoj ispostavi u Gradišci, te da je uvoznik jednog lamborginija iz Travnika, a drugog iz Gradiške.

Željko Vasilić iz auto-salona "Braća Đukić" Derventa kaže da je očigledno da u BiH ima kupaca za ovako skupocjena vozila, ali smatra da je malo građana koji sebi tako nešto mogu priuštiti.

"Kada je riječ o skupocjenim vozilima, mi smo ove godine prodali dva takva vozila koja su bila skuplja od 100.000 KM, ali je to zanemariva brojka. Dešava se da neko naruči skupocjeno vozilo, ali takva vozila ne stoje na lageru, nego se isključivo rade po narudžbi", pojasnio je Vasilić za "Nezavisne".

On kaže da je u BiH inače najveća potražnja za vozilima između 10.000 i 30.000 KM i da je sve preko te vrijednosti dosta rijetko, te da oni mjesečno prodaju oko tri-četiri vozila iznad te vrijednosti.

Dodaje da je u posljednje tri do četiri godine dosta smanjena potražnja za vozilima veće vrijednosti.

"Moguće je da su ova dva lamborginija urus prvi primjerci ovog vozila u BiH. Ne vjerujem da ih neko još ima ovdje, ali je činjenica da ih neko sebi može priuštiti", rekao je Vasilić.

Dodao je da je generalno uvoz vozila sada drastično opao u odnosu na period prije virusa korona, te da su kupci očigledno u grču po pitanju kupovine.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, rekao je da se zaista pokazuje da je kriza nastala usljed pandemije virusa korona cjenovno najviše pogodila obične građane, te da se to osjeti i kroz prodaju automobila niže vrijednosti.

"Po nekim našim pokazateljima, bar kroz interne izvještaje u našoj firmi, pokazuje se da segment prodaje automobila skupljih od 50.000 KM i nije baš tako pogođen. Uglavnom je kriza najviše uticala na prodaju vozila od 15.000 do 30.000 KM, koja je smanjena. Inače, u svakoj krizi je tako, pa i u ovoj", rekao je Muratović.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kaže da građani teško mogu da razumiju kupovinu ovako luksuzne robe, te on smatra da je tu više riječ o statusnim simbolima nego o samoj potrebi.

I dalje, kao što smo nedavno pisali, najskuplje uvezeno vozilo u ovoj godini je uvezeno u aprilu, a to je ferari 488 (pista/tip F142) vrijedan više od 600.000 KM, međutim odmah iza njega po vrijednosti slijede ova dva Lamborginija uvezena u maju i junu.

"Drugo najskuplje uvezeno vozilo u BiH je Lamborgini (tip urus) vrijednosti 466.661,04 KM plus dažbine od 79.417,38 KM, dok je treće najskuplje uvezeno vozilo ove godine takođe lamborghini (urus 636) vrijednosti 370.596,04 KM i dažbinama od 63.132,23 KM", podatak je UIO BiH.

Dodaju da je u BiH uvezeno još skupocjenih vozila u ovoj godini, a neki od njih su mercedes-benz AMG G63 vrijednosti 293.974,50 KM i 49.990,97 KM dažbina, te porše 911 turbo S/kupe vrijednosti 286.448,40 KM i dažbina 48.719,69 KM.