Doktor blokirao Grad Banjaluku


BANJALUKA - Sekretar Skupštine grada Banjaluka Igor Šukalo je nakon samo jednog radnog dana ponovo otišao na bolovanje. Ovaj njegov potez pod znak pitanja stavlja funkcionisanje grada u kojem ključnu ulogu ima objavljivanje akata u Službenom glasniku grada, a za koje je on nadležan.

Kako je Capital ranije pisao, Šukalo se juče vratio na posao nakon skoro tri mjeseca odsustva zbog bolovanja, ali to nije dugo potrajalo jer su mu doktori otvorili novo bolovanje.

Po Šukalovo zdravstveno stanje i ovaj put je izgleda bio koban susret sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

"Nakon verbalnog sukoba u dvorani 'Borik' i svega onog što je ispisao na društvenim mrežama čovjek je opet zatražio pomoć doktora i otvorili su mu bolovanje. Opet smo u istoj situaciji zbog Draška Stanivukovića i ne znam više kakvog ponašanja. Ako uspijem neke stvari riješiti, on uprska sve sa svojim ponašanjem. Vjerujete da više ne znam šta da radim", kaže predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković.

Naime, Šukalovim povratkom na posao su trebao riješiti veliki problem, a to je objava akata koje je usvojila Skupština grada ili koje je donio gradonačelnik Draško Stanivuković u Službenom glasniku Grada. Tek nakon objave moguće je pokrenuti realizaciju tih dokumenata.

Sada se postavlja pitanje šta će biti dalje, odnosno da li će se nastaviti blokada grada ili će ići u objavu Službenog glasnika grada po rješenju koje je osmislio Stanivuković.

Naime, on je izmijenio sistematizaciju i odredio osobu koja će mijenjati sekretara. Nova sistematizacija je stupila na snagu 15. septembra i upravo na taj dan je objavljen novi broj Službenog glasnika što je potvrđeno za Capital iz više izvora i to skoro tri mjeseca od objave prethodnog 19. juna. Da li će se nastaviti sa tom praksom nije poznato.

Ninković kaže da, ako se to prihvati, bilo koji službenik može obavljati poslove sekretara.

"Bojim se da ćemo ući u vrstu pravne zavrzlame da će ljudi tražiti ocjenu ustavnosti/zakonitosti tih akata, koji budu objavljeni u Službenom glasniku i onda imamo novu dimenziju problema. Ako dopustim ovaj način možemo doći u situaciju da je Skupština kriva zato što je objavljivano kako ne treba, a ako pokušam naći neko zakonito rješenje biće da Ljubo Ninković opet nešto blokira", dodao je on.

Jedna od opcija koja se neko vrijeme spominje je da neko drugi zamjeni sekretara, odnosno da se razriješi dužnosti aktuelni i imenuje novi sekretar.

Ljubo Ninković nije mogao reći da li je ta opcija u igri. To je, kako kaže, pitanje koalicionog dogovora stranaka koje čine većinu u Skupštini grada.

Na novo bolovanje Šukala burno je reagovao i Stanivuković. On je na društvenim mrežama objavio da je "nakon obilaska jučerašnje 'naporne' izložbe, lijepo skockan i dotjeran sekretar Skupštine danas opet otišao na bolovanje!"

"Nisam siguran da 'kičmu' za ovakvu bahatost, bezobrazluk i neodgovorno ponašanje prema Gradu i građanima ima on sam, jer ga dovoljno poznajem. Vrijeme će pokazati iskrenost skupštinske većine predvođene SNSD-om i da li će na narednoj sjednici smijeniti čovjeka koji se ovako ponaša", navedeno je u objavi uz napomenu da će pokrenuti pitanje njegove smjene.

Redakcija Capital-a je pokušala da kontaktira sekretara Skupštine Igor Šukala da provjeri njegovu stranu priče, ali se nije javljao na telefonske pozive niti je odgovarao na poslate poruke.

Podsjećamo, krajem juna Stanivuković je oduzeo kancelarije predsjedniku i Sekretaru Skupštine grada i time je blokirao njihov rad. Nakon oduzimanja kabineta Šukalu je pozlilo i on je od tada na bolovanju.