Dom penzionera Trebinje je Jugoslavija u malom. Ovdje žive, druže se i na najljepši način provode zlatnu jesen života ljudi iz svih krajeva bivše republike, sa ponosom ističu njegovi stanari.
Zbog prepoznatljivosti na širem području ova javna ustanova je topli dom za pripadnike raznih nacija, a granice i predrasude među njima ne postoje. Stanari ističu da u ovom domu nema podjele i da svi žive u slozi, a rukovodstvo se trudi da im obezbijedi još bolje uslove.

- U posljednje dvije godine obavili smo opsežnu sanaciju i rekonstrukciju doma, čime su naši stanari dobili na komforu. Poboljšali su se uslovi stanovanja, a isto tako i uslovi rada naših zaposlenika - ističe direktor trebinjskog doma penzionera Rajko Ćapin.

Ćapin navodi da su korisnici doma najbolji saradnici osoblja koji sugestijama i životnim iskustvom pomažu unapređenju rada ove ustanove.

U okviru redovnih aktivnosti u domu se organizuju i kreativne radionice. Korisnici doma ističu da su u sklopu tih radionica razvili talente za koje nisu znali da posjeduju.

- Mogu da naglasim da sam svojim boravkom i uslugom u domu prezadovoljna. Posebno bih pohvalila osoblje i menadžment. Slobodno vrijeme, kog imamo na pretek, provodim u druženju sa ostalim korisnicima. Zajedno sa njima učestvujem u našoj kreativnoj radionici gdje se još bolje upoznajemo, a druženja često oplemenimo i pjesmom - rekla je Kosa Sikimić, korisnica doma.

Osoblje doma sa ponosom ističe da su u proteklom periodu, nakon rehabilitacije u ovoj ustanovi, kući otpuštena četiri korisnika.

Stanari doma posebno naglašavaju stručnost i humanost svih zaposlenika, te njihovu konstantnu posvećenost korisnicima. Da oko 50 zaposlenih u kontinuitetu radi na poboljšanju usluga doma, govore i razni seminari, obuke i edukacije koje pohađaju.

- Budući planovi su vezani za stalnu edukaciju našeg osoblja da bismo odgovorili veoma zahtjevnom zadatku, a to je briga o starima. Kao i do sada, sprovodićemo stalne edukacije kroz pohađanje seminara i dolaska eminentnih stručnjaka kako bi stepen obučenosti podigli na najviši nivo - navodi Ćapin.

Ono što stanari najviše vole da pohvale jeste lokacija na kojoj je smješten dom. Nalazi se na obali rijeke Trebišnjice, a pogled se pruža na Hercegovačku Gračanicu. U neposrednoj blizini je i čuveni Perovića (Arslanagića) most kao i šetalište uz obalu rijeke.

- Prelijepo nebo, plavo kako zna da bude samo iznad Trebinja i ugodna mediteranska klima dodatan su razlog da oni koji odlučuju u koji bi penzionerski dom dođu baš ovdje - poručuju stanari Doma penzionera u Trebinju.

Kapacitet i cijena

Dom penzionera raspolaže sa 146 ležajeva, a u ovoj ustanovi je smješteno 130 stanara.

Oni koji ovdje žele da provedu treću životnu dob trebaju mjesečno izdvojiti od 750 KM do 1.104 KM, u zavisnosti od kategorije.