dom ucenika-min.jpg

Dom učenika u Trebinju jedan je od najbolje organizovanih đačkih domova u BiH zahvaljujući dobrim uslovima boravka, dobroj organizaciji rada, kao i pristupačnosti i profesionalnosti osoblja“, rekao je za Radio Trebinje Miro Gredo, direktor ove ustanove.

„Naša primarna djelatnost je briga o djeci. Cijena usluge i smještaja je 75 KM i nije se mijenjala već 10 godina i mislim da je to na ova poskupljenja prihvatljivo za roditelje. Djeca su uglavnom smještena u četvorokrevetne sobe, a svaka posjeduje sopstveno kupatilo. Angažovali smo i nutricionistu, kako bi đaci imali što bolju ishranu. Imamo četiri vaspitne ustanove, 24-časovni video nadzor, teretanu i Dom učenika sa ovakvim uslovima je strateški objekat, ne samo za Trebinje, već i za cijelu Hercegovinu“, naveo je Gredo.

On je istakao da Dom raspolaže sa 47 soba sa 219 ležajeva i da su uslovi u domu iz godine u godinu sve bolji i bolji i da to djeca prepoznaju.

U planu je, dodaje, više projekata, jedan od njih je ograđivanje doma i pokretanje raznih sekcija, kako bi učenici na najbolji način iskoristili svoje slobodno vrijeme.

„Konstantno unapređujemo naše aktivnosti, kako bi korisnicima pružili najbolju uslugu. Prošle godine Dom učenika Trebinje uradio je kategorizaciju, postao je hotel sa dvije zvjezdice, na osnovu odluke Ministarstva trgovine i turizma RS“, rekao je Gredo.

On je napomenuo da imaju odličnu saradnju sa gradom Trebinjem, Ministarstvom za porodicu omladinu i sport RS, kao i sa svim javnim ustanovama u gradu.

miro gredo dom ucenika-min.jpg

„Saradnju stalno unapređujemo. Svi nam izlaze u susret, tako da organizujemo za naše učenike posjete bioskopu, muzeju... kroz međunarodni projekat 'ReTRail' dobili smo bicikla na upravljanje. Ostvarena je saradnja sa domovima u regionu, formirana je zajednica učeničkih i studentskih domova jugoistočne Evrope, jedan vid razmjene iskustava i upoznavanje sa njihovim radom, kako bismo iskustva iz drugih domova primijenili kod nas“, istakao je Gredo.

U toku je konkurs za smještaj srednjoškolaca u Dom učenika, za školsku 2023/2024 godinu, koji traje do 15. avgusta.

„Očekujemo da se upiše oko 25 djece ove godine, a ukupan broj korisnika u narednoj školskoj godini je, kao i prethodnih, oko 100 iz cijele Hercegovine. Plaćanja domarine oslobođena su djeca bez oba roditelja, 50 odsto cijene plaćaju djeca bez jednog roditelja, a dio domarine ne plaćaju djeca iz višečlanih porodica“, rekao je Gredo.

Tokom ljeta učenici su na raspustu, a trenutno u ovoj ustanovi borave sportisti iz Srpske u okviru Ljetnje škole sporta, koju već 20 godina organizuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS.

„Tokom trajanja Ljetne škole sporta oko 16.000 djece prošlo je kroz ovu ustanovu, a trenutno su u Domu učenika smješteni bokseri RS i članovi Saveza slijepih i slabovidih lica RS. Ova škola je značajna ne samo za grad Trebinje već i za našu ustanovu. Naš grad ima ogroman sporstski potencijal i odlične uslove za sve sportiste. Ovu školu su, pored ostalih, prošli Mijat Gaćinović, Tijana Bošković, Nemanja Majdov i mnogi drugi poznati sportisti, a nama je satisfakcija što su jedan dio života proveli u našoj ustanovi“, naveo je Gredo.

gg-min.jpg