dom-ucenika-trebinje.jpg (69 KB)

Trebinjski "Dom učenika" već godinama unazad je prepoznatljiva ustanova ovog tipa u cijeloj Republici Srpskoj, a zbog dobre organizacije rada, pristupačnosti i profesionalnosti osoblja, kao i dobrih uslova boravka, brojni učenici iz ostatka regije biraju baš ovu ustanovu tokom srednjoškolskog obrazovanja.

Direktor "Doma učenika" Miro Gredo rekao je Srni da se dugogodišnji trud isplatio i da su danas jedan od najbolje organizovanih đačkih domova u Srpskoj i na Balkanu.

On je naveo da Dom raspolaže sa više od 200 kreveta, a svaka od soba posjeduje sopstveno kupatilo, čime su učenici više nego zadovoljni.

"To daje rezultate i Dom će i ove godine primiti rekordan broj đaka. Imamo i dobru cijenu od 75 KM za mjesec dana u koju su, osim korišćenja sobe i pomoćnih prostorija, uključena i tri dnevna obroka", naveo je Gredo.

Gredo je naveo da svake školske godine u Domu boravi i do 110 srednjoškolaca, te da se iz godine u godinu povećava broj korisnika, gdje nastoje da im pruže najbolju uslugu.

On je istakao da upis za nadolazeću školsku godinu traje do 15. avgusta i da mu je posebno drago što pohvale o organizaciji i radu u Domu dolaze i od roditelja.

"Angažovali smo i nutricionistu kako bi đaci imali što bolju ishranu u Domu. Nagrađujemo najbolje đake u učenju i vladanju. Ove godine smo otišli korak dalje i obezbijedili smo svoj djeci koja nastavljaju školovanje dva dana boravka u `Gradu sunca`", rekao je Gredo.

Gredo je naveo da su djeca bez jednog roditelja i iz višečlanih porodica oslobođena dijela domarine, a ove godine u Domu će biti smješteno dijete bez oba roditelja i uz saglasnost Upravnog odbora planiraju da ga oslobode troškova boravka u ovoj ustanovi.

"Imamo odličnu saradnju sa kulturnim i sportskim ustanovama - Narodnom bibliotekom, Muzejom Hercegovine, Kulturnim centrom, Trebinjesportom i Bazenima, koji za učenike obezbjeđuju besplatne članarine za biblioteku, ulaznice za bioskop, Muzej i bazene", naveo je Gredo.

On je naveo da su tokom ljeta učenici na raspustu, a osim sportista iz Srpske koji borave u ovoj ustanovi u okviru Ljetnje škole sporta, tu je i kadetska reprezentacija Crne Gore u vaterpolu.

U planu imaju više projekata, a jedan od njih su i bicikla koja treba da dobiju kroz međunarodni projekat, preko uređenja teretane na otvorenom i kupovine novih knjiga za potrebe biblioteke Doma do nastavka uređenja prostora oko doma.

Korisnici usluga "Doma učenika" navode da bi svakome preporučili ovu ustanovu, ističući brojne prednosti koje su im na raspolaganju.

"Biti u Domu ne znači samo ići u školu i učiti. Imamo brojne društveno-korisne aktivnosti. Učestvujemo na Olimpijadi u malom fudbalu drugu godinu zaredom, uređivali smo prostor oko zgrade Doma, pomažemo rad humanitarnih udruženja", naveo je Marko Radišić iz Stoca, učenik Elektrotehničke škole.

Marko, koji trenira fudbal, priča i da su uslovi u Domu dobri, da su zaposleni profesionalci i da mu boravak u ovoj ustanovi stvara osjećaj kao da je kod kuće.

U Domu je bila smještena i Dijana Piljević iz Berkovića, koja je tokom sve četiri godine pohađanja Gimnazije "Jovan Dučić" bila smještena u ovoj ustanovi.

Pritom je na kraju školovanja dobila "Vukovu diplomu", jer je tokom sve četiri godine bila odličan učenik sa svim zaključenim peticama.

"Iz mog ličnog iskustva, ovaj Dom pruža sve potrebne uslove za školovanje. Cijena smještaja i hrane je prihvatljiva, a još jedna velika prednost je što ova ustanova roditeljima uliva sigurnost u smislu da u svakom trenutku znaju da je njihovo dijete pod nečijim nadzorom. Preporučila bih svima koji dolaze u Trebinje na školovanje da smještaj potraže u Domu", navela je Dijana.