Mještani Berkovića su proteklih sedam-osam godina iz svog džepa plaćali analizu krvne slike bez obzira što to pravo osiguranicima finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Osim toga, putovali su 20 kilometara, u Stolac, da urade ove ljekarske analize.

U Domu zdravlja Berkovići bio je pokvaren hematološki aparat, a novi su dobili prošle sedmice i to zahvaljujući pomoći Slovačke agencije za međunarodnu razvojnu pomoć (Slovakejd).

– Ta situacija trajala je sedam-osam godina zbog čega su u Stolac naši pacijenti išli da urade analizu krvne slike, uključujući i najmlađe jer se nije radilo kapilarno uzrokovanje krvi. Apart je bio dotrajao i stalno se kvario – objašnjava za Srpskainfo Goran Ćupina, direktor Doma zdravlja Berkovići.

Pacijenti su odlazili u Stolac (Federacija BiH) da urade potrebne nalaze jer je to najbliža opština. Prva najbliža opština u Republici Srpskoj, u kojoj su mogli sa uputnicom da urade analizu krvne slike, je Bileća, ali je udaljena oko 39 kilometara.

Miloš Šetka iz Centra za promociju održivog razvoja Berkovići je istakao da je nabavka hematološkog aparata veoma značajna za unapređenje zdravstvene zaštite u Berkovićima, pošto je prethodni koji su imali zastario.

Aparat je nabavljen uz pomoć Slovačke agencije za međunarodnu razvojnu pomoć (Slovakejd), nakon što je Centar za promociju održivog razvoja Berkovići konkurisao na njihov projekat.

Dom zdravlja Berkovići, kako kaže direktor Ćupina, ima oko 1.800-1.900 registrovanih osiguranika koji žive na teritoriji opštine Berkovići. Uglavnom su to stariji građani.