IMG_20211020_110757.jpg (74 KB)

U organizaciji Ministarstva energetike i rudarstva RS u Trebinju je danas održana javna rasprava o nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije.

Prema riječima Milana Baštinca, zamjenika ministra za energetiku i rudarstvo novi zakon će donijeti veoma značajne novine posebno kada su u pitanju mali projekti u elektrosistemu-solarne i vjetroelektrane do 150 kilovata, za koje će biti dodijeljeni podsticaji.

Pored ostalog biće uvedena jedna nova kategorija potrašača proizvođača.

„Bukvalno svako domaćinstvo moći će da na svoj krov stavi solarne panele i da energiju koju dobije koristi za svoje potrebe. Eventualne viškove će moći da izbacuje u mrežu i taj višak električne energije će biti adekvatno kompenzovan, u smislu ili plaćanja ili odbijanja od postojećeg računa za električnu energiju“, naveo je Baštinac.

On je istakao da je nova šema podsticaja veoma bitna za domaćinstva u Republici Srpskoj i da će da promoviše zelenu energiju, a time će, kako je naveo, osloboditi i „Elektroprivredu RS“ od dodatne proizvodnje struje.

Baštinac je rekao da će na području Hercegovine, narednih godina, biti izgrađeno nekoliko elektrana.

„U Bileći će biti izgrađena velika solarna elektrana od 50 megavata, građevinski radovi bi trebalo da počnu već na proljeće, a planiramo i jednu solarnu elektranu od 60 megavata u Nevesinju, kao i elektrane u Ljubinju i Berkovićima. U narednih nekoliko godina očekujemo sa sigurnošću da će biti izgrađeno bar 150-200 megavata projekata iz oblasti solarnih elektrana“ naveo je on.

Dodao je da je u toku i završetak izrade dokumenatacije projekta „Elektroprivrede RS“ „VE Hrgud“, koji bi trebalo da počne 2024-2025. godine.

Načelnik Opštine Bileća Veselin Vujović je rekao da će izgradnja velike solarne elektrane Bileći donijeti benefite, te da bi od velikog značaja bilo da se novim zakonom reguliše da i mali proizvođači električne energije uđu u sistem plaćanja naknada lokalnim zajednicama.

„Opština Bileća bi trebalo da od solarne elektrane dobija oko 550.000 KM na godišnjem nivou, što je za nas veliki novac. Značajno je napomenuti da od ukupno 138 malih solarnih elektrana, koliko ih ima u RS, 61 je sa područja Bileće. Na javnoj raspravi smo predložili da i ove male elektrane ispod 150 kilovata uđu u sistem naplate naknade lokalnim zajednicama za proizvodnju struje“, naveo je Vujović.

IMG_20211020_110811.jpg (103 KB)

Milutin Mastilović, direktor „SE Trebinje 1“ D.O.O Trebinje ističe da će uskoro početi pripremni radovi na izgradnji ovog značajnog projekta.

„U izradi je revizija glavnog projekta solarne elektrane. Taj kompleks podrazumijeva izradu glavnog projekta za razvodno postrojenje i dalekovoda koji će biti izgrađen od razvodnog postrojenja do platoa Zubci, gdje je planirana gradnja solarne elektrane. Radi se o solarnoj elektrani 73 megavata i to je neka godišnja proizvodnja od 108 gigavat časova električne energije. Grad Trebinje će izgradnjom ove elektrane ima više benefita, direktnih i indirektnih. Ono što je direktno jeste da će Grad Trebinje imati koncesionu naknadu od otprilike 500.000 KM godišnje“, naveo je on.

Mastilović je dodao da su njihovi prijedlozi za izradu novog zakona o obnovljivim izvorima energije bili vezani za organizaciju tržišta i izbor snabdjevača električnom energijom.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije biće održane i u Bijeljini i Istočnom Sarajevu.