BANjALUKA - Većina nedavno uhapšenih u akciji "Galerija" poznata je od ranije po krivičnim djelima i osuđivana, a "Glas Srpske" vam prenosi samo dio iz njihovih bogatih kriminalnih biografija.

Mirko Radak (43) je osuđivan za neovlaštenu proizvodnju i promet opojnim drogama na novčanu kaznu kao i za ugrožavanje javnog saobraćaja.

Danijel Todorović (36) između ostalog osuđivan je za iskorištavanje djece i maloljetnih lica za pornografiju, prevaru, krivotvorenje isprave.

Ognjen Šobota (31) je osuđivan za krivično djelo tjelesna povreda na novčanu kaznu. Strahinja Drinić(39) i profesor Aleksandar Grandić (43) nisu osuđivani do sada. Grandić je krajem aprila ove godine uhapšen zbog posjedovanja 400 grama "spida", marihuane, te ekstazija.

Inače, osumnjičeni Lipovac bio je glavni za nabavku kokaina koji je potom prodavan između ostalog i u kafani "Galerija", a cijena se zavisno od količine kretala od 100 pa do 450 KM. Ovo se između ostalog navodi u istražnim spisima i prijedlogu za određivanje pritvora Lipovcu i još petorici osumnjičenih koji su uhapšeni zbog šverca drogom akciji "Galerija" koja je i dobila naziv po kafani.

Osim za Lipovca pritvor je predložen osumnjičenima Radaku, Šoboti, Todoroviću, Driniću, koji je i vlasnik pomenute kafane, te Grandiću, svi iz Gradiške.

Pritvor im je predložio postupajući tužilac nakon ispitivanja zbog bojazni da bi mogli da ponove krivično djelo i utiču na svjedoke i dokaze. Prijedlog za pritvor upućen je Okružnom sudu u Banjaluci, koji do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije donio odluku. Osim njih u tužilaštvu je ispitan i osumnjičeni Nikola Janković (40) koji je pušten da se brani sa slobode.

Tužilaštvo ih sve tereti da su od druge polovine 2022. godine do 11. oktobra ove godine nabavljali, držali radi prodaje, posredovali u prodaji i prodavali kokain, ekstazi i marihuanu korisnicima na području Gradiške.

Kako se navodi u istražnim spisima Lipovac je kokain predavao Driniću, Radaku, Jankoviću, Šoboti i Todoroviću koji su je zatim prodavali kupcima zavisno od količine po cijenama od 100 pa do 450 KM. Narkotike je, kako sumnja Tužilaštvo, prodavao i sam Lipovac i to po cijeni od 200 evra. Jankovića terete da je preuzeti kokain radi dalje prodaje predavao Radaku u njegovom frizerskom salon, a koji mu je za kupovinu narkotika predavao od 300 do 600 KM. Driniću se na teret stavlja da je između ostalog u nekoliko navrata prodao kokain i u svom lokalu "Galerija" u Gradišci. Profesora Grandića između ostalog sumnjiče da je u svom stanu čuvao spid koji mu je ostavio Radak kome je on dao 50 KM na ime dijela droge.

Kako saznajemo tužilaštvo dalje tereti Drinića da je drogu davao drugima da uživaju u njegovoj kafani "Galerija", dok Šobota terete da je narkotike davao na uživanje u svom lokalu "OLH". Todorovića sumnjiče da je narkotike davao drugima da konzumiraju u stanu koji je koristio.

Akcija "Galerija" sprovedena je u srijedu na području Gradiške, a usmjerena je bila na otkrivanje kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkotika. Tokom te akcije bilo je uhapšeno 10 osumnjičenih, zaplijenjeno je oko 28 grama kokaina i 400 grama spida, kao i tablete ekstazija. Oduzeti su oružje, novac i provalnički profesionalni alat, a akcija je rezultat višemjesečne istrage. Tokom akcije su kako saznajemo pojedini osumnjičeni tajno praćeni, a nadzirana je i kafana "Galerija".