Većim dijelom je od virusa korona zaraženo radno aktivno stanovništvo, polovina oboljelih je u Beogradu, oko 10 odsto su zdravstveni radnici. Ovaj virus ne poznaje nijednu granicu, ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni poziciju u društvu, to je ono što od početka pričamo – rekla je tokom gostovanja na RTS, Darija Kisić Tepavčević, zamjenica direktora Instituta Batut.
 
Virus korona (foto:Reuters) -
Kako je dodala, "osnovna i jedina mjera prevencije je da se distanciramo kako bi se spriječilo prenošenje infekcije".

– U većini zemalja, kao što je i Srbija, donose se te mjere. Svi imaju isti cilj, da se distanciraju kako bi se spriječilo prenošenje. Zato iznova i iznova ponavljamo da ne može ni zakon, ni država, ni vlada da donese mjeru, ako svako od nas ne shvati koliko je svako važna karika u lancu – podvukla je Kisić Tepavčević.

Mnogo se priča o masovnom testiranju.

– Kada se masovnije rade testiranja onda se brže otkriju i oni koji imaju blage simptome, ali i asimptomatski pacijenti. Mi praktično ovaj virus poznajemo svega tri mjeseca. On je sličan sa gripom, ali kada je u pitanju smrtnost, ona je veća. Kod gripa je 1,3, a ovdje je izvjesno da nije ispod dva odsto – rekla je Kisić Tepavčević.

Ranije su uglavnom testirani oni koji u bili u svjetskim i evropskim žarištima, a sada - Ili osobe koje imaju kliničku sliku i laboratorijske parametre koji ukazuju na prisustvo virusa, ili oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Sve je više kandidata koji dolaze u obzir za testiranje.

Populacija zdravstvenih radnika nam je jako bitna, takođe. Tu nam je važno da se na odgovarajući način obezbijedi da se izbjegne unošenje infekcije u bolnice.

Na njeno izlaganje nadovezao se imunolog iz Tiršove, Srđa Janković:

– Mjere možda jesu i mučne i tegobne, ali donosimo ih da bismo spasili živote. U Njemačkoj, sem u nekim regionima, ne postoji zakonska obaveza, ali se pridržavaju apela ljekara. Nije riječ o tome da kritikujem, već da moramo da uspijemo, a uspjećemo ako kontakte svedemo na minimum. Bitno je da uspijemo. Od toga kako ćemo sprovesti mjere zavisi koliko će ljudskih života biti sačuvano. To je ono što je važno – naglasio je Janković.

Zaraženi mogu da pokažu različite simptome bolesti.

– Može bolest da počne lakšim simptomima, ali kada krene nizbrdo onda kreće veoma brzo. Mogu i mladi da obole. Teško stanje je kada se pluća ispune tečnošću, kada zapaljenska reakcija razori plućno tkivo, i zato pacijenti budu na respiratoru. Šansa za preživljavnje je 50 odsto.

Virusi se stalno mijenjaju kada prelaze sa osobe na osobu, to su te mutacije. Tako da ti podtipovi koji su već izolovani ne mijenjaju mogućnost detekcije virusa, to je jako važno – rekao je Janković i napomeno da Srbija nije u istoj situaciji kao Italija, ali da je važno da se shvati koliko je sve ovo ozbiljno.

Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike "Laza Lazarević", tvrdi "da izolovanost neće biti gora od korone".

– Socijalno distanciranje će nas spasiti od posljedica prisustva virusa u našem tijelu, ne samo od virusa. Svi smo jednako odgovorni, svako u svom segmentu. Važno je da građani znaju da mjere Vlade izlaze iz mišljenja stručnjaka, epidemiologa i infektologa. Nas pitaju kako da izolaciju lakše prevaziđu?

Nisam uvjerena da je to tako teško za naše građane, vjerujem da oni imaju snage za to. Sjetimo se NATO agresije, mislim da će tako biti i u ovoj situaciji. Važno je zdravstveno prosvećivanje, da zdravstvenu kulturu podignemo na viši nivo, sada da spasemo živote, ali i kasnije – rekla je Stašević Karličić.