Drama u dijelu RS i FBiH: Rastu vodostaji, Una se već izlila, zaplavljene prve kuće

NOVI GRAD - Vodostaj Sane u Novom Gradu dostigao je nivo od 320 centimetara, na kojem se uvode redovne mjere odbrane od poplava, a večeras su uključene pumpe na toj rijeci.

Vodostaj rijeke Une je oko 17. časova iznosi 250 centimetara, a redovne mjere od poplava su na snazi pri vodostaju 450 centimetara.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je Srni da je služba Civilne zaštite u dežurstvu.

On je rekao da su oborinske vode zaplavile kuće u Ulici Oslobođenja, te jednu kuću u naselju Roga.

Drljača je naveo da začepljen propust stvara problem u naselju Svodna.

Iz korita su izašle rječice Japra i Vojskova i zaplavile poljoprivrede zemljište, a zbog vode na putu otežan je saobraćaj dolinama ovih rječica.

Saobraćaj je otežan i na magistralnom putu Novi Grad - Prijedor, a u mjestu Petkovac zbog vode i nanosa na putu saobraćaj se odvija jednom trakom.

Otežan je saobraćaj i na magistralnom putu Novi Grad - Kostajnica, na izlasku iz Novog Grada, gdje ima vode na kolovozu.

Saobraćaj je otežan na širem području Prijedora zbog izlivanja vode na kolovoz, a iz Auto-moto saveza Republike Srpske posebno izdvajaju dionice magistralnih puteva Prijedor - Novi Grad i Prijedor - Kozarska Dubica.

Trenutno je obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Tukovi – Bišćani (Prijedor).

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović izjavio je Srni da nijedna lokalna zajednica nije dostavila vanredni izvještaj, što znači da ni u jednoj lokalnoj zajednici nije bilo potreba za intervenisanjem pripadnika Civilne zaštite, kako lokalnih zajednica, tako i Republičke uprave.

Novitović je rekao da je stanje redovno i podsjetio na najave Hidrometeorološkog zavoda da će biti padavina, ali da nisu obilne, niti većeg intenziteta.

Obilna kiša usporava saobraćaj i na ostalim putevima u Republici Srpskoj, pa vozače iz AMS upozoravaju na maksimalno opreznu vožnju.

Na graničnim prelazima Velika Kladuša, Kostajnica, Kozarska Dubica, Donja Gradina i Gradiška pojačan je intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH.

Na ostalim graničnim prelazima na prelazak granice ne čeka se duže od 30 minuta.

Una se izlila u Nacionalnom parku "Una"

Rijeka Una izlila se iz korita u Nacionalnom parku, jake kiše izazivaju bujične poplave, a velike količine vode slivaju se sa okolnih brda u vodotoke i niže dijelove i preko saobraćajnica, saopšteno je iz Nacionalnog parka "Una".jj

I u mjestu Donji Petrovići na području općine Krupa na Uni rječica Vojskova izlila se iz korita na regionalni put Dubovik – Petrovići – Bušević, rekao je načelnik općine Mladen Kljajić.

Kljajić je rekao da je saobraćaj na ovom putnom pravcu otežan. On kaže da je u Hašanima potok Slanac poplavio most i poljoprivredno zemljište kod tri domaćinstava.

U saopštenju se navodi da je zbog izlivanja rijeke Une iz korita za posjetioce zatvoreni ulazi Gorjevac i Ćelije koji vode prema Štrbačkom buku.

"Obilne kiše proteklih dana, a posebno tokom današnjeg dana podigli su vodostaj Une i Unca i došlo je do izlivanja rijeka", navode iz Nacionalnog parka, prenosi Srna.

Kako prenose medii, i u mjestu Donji Petrovići na području opštine Krupa na Uni rječica Vojskova izlila se iz korita na regionalni put Dubovik – Petrovići – Bušević, rekao je načelnik ove opštine Mladen Kljajić.

Kljajić je rekao da je saobraćaj na tom putnom pravcu otežan. On kaže da je u Hašanima potok Slanac poplavio most i poljoprivredno zemljište kod tri domaćinstava.