"Svislajon grupa" iz Novog Sada, čiji je vlasnik Rodoljub Drašković, odlučila je da Republici Srpskoj, bez naknade, pokloni svoje akcije u privrednom društvu "Svislajon industrija alata" iz Trebinja.

U obavještenju "Svislajon grupe", koje je upućeno predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Željki Cvijanoviće, navodi se da se "od danas Republika Srpska može smatrati vlasnikom `Svislajon industrije alata`" Trebinje.
Odluka je donesena danas na vanrednoj sjednici Skupštine "Svislajon grupe", koja je vlasnik 64,31 odsto akcija u privrednom društvu "Svislajon industrija alata" iz Trebinja.
"Svislajon grupa" je isknjižila, odnosno ispisala iz poslovnih knjiga, kapital po osnovu vlasništva nad akcijama u "Industriji alata", navodi se u saopštenju i dodaje da Skupština "Svislajon grupe" zahtijeva da se iz naziva i memoranduma privrednog društva "Svislajon industrija lata" izbriše "Svislajon".


U obrazloženju se podsjeća da je od momenta privatizacije saopšteno da "Svislajon industrija alata" iz Trebinja ne priznaje obaveze po osnovu poreza iz perioda prije privatizacije.
"Država je bila dužna da potraživanja po osnovu poreza pre privatizacije naplati prinudnim putem, proglasi stečajni postupak, konvertuje u kapital društva ili ih otpiše", navodi se u obrazloženju.
"Svislajon industrija alata" Trebinje uredno izmiruje obaveze po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, uplaćuje doprinose i povezuje radni staž svim zaposlenim koji su stekli uslove za penziju, ističu u obavještenju.
Iz "Svislajon grupe" navode da poslovni sistem "Svislajon Takovo" izmiruje sve svoje obaveze prema svakoj državi u kojoj posluje, kao i obaveze prema dobavljačima i zaposlenima, ističući da poslovni sistem "Svislajon Takovo" "ne prihvata da mu `Svislajon industrija alata` urušava poslovni ugled, kako u Republici Srpskoj, tako i u celom poslovnom svetu".
"U kontinuitetu se pojavljuju napisi u medijima da je naš predsjednik Rodoljub Drašković i poslovni sistem `Svislajon Takovo` najveći dužnik u Republici Srpskoj po osnovu poreza i doprinosa, čime se ruši i ugrožava ugled ovog poslovnog sistema. Vraćamo vam društvo u vlasništvu koje nakon više decenija stvaranja gubitka danas uspešno posluje i ostvaruje dobit", navodi se u obavještenju koje je potpisala direktor Julijana Škorić.


Srna