rodoljub-zdravko.jpg

Predsjednik koncerna Swisslion Takovo Rodoljub Drašković uputio je otvoreno pismo premijeru Crne Gore Zdravku Krivokapiću. Pismo prenosimo u cjelosti.

"AKO NAM NE DAJU DA BUDEMO JEDNO, ONDA MORAMO BITI ZAJEDNO!

Poštovani predsjedniče,

Nije mali broj događaja kada su kroz našu zajedničku istoriju oči Hercegovine i Hercegovaca bile uprte u Crnu Goru i obrnuto. Hercegovini je Crna Gora više od susjeda, a često i više od same sebe, jer su sa ovog parčeta istoka dolazili slobodarstvo, nadanja i pregnuća od čega je često zavisila i sudbina Hercegovine i stanje duha Hercegovaca. Isto tako, Hercegovina je u grču i bolu patila i duboko učestvovala u crnogorskim nedaćama i istorijskim golgotama.


Neizmjerne emocije, energiju i bliskost istorija je nebrojeno puta potvrdila i svjedočila da su uvijek Hercegovina i Crna Gora disale jednom dušom.
Sva čula i srce naroda Hercegovine posljednjih dana bili su podešeni na crnogorsku frekvenciju sa zebnjom, strahom i brigom da u kolijevci čojstva i junaštva ne potekne bratska krv. Svjedok sam besanih hercegovačkih noći i izliva beskrajne radosti i ponosa, što je prvenstveno Vašom zaslugom, mudrošću, hrabrošću i nepokolebljivošću u Hristovoj vjeri, svečano ustoličen Vaš i naš mitropolit, njegovo preosveštenstvo Joanikije. Rođen u srcu Hercegovine trajaće na tronu Svetog Petra Cetinjskog, snažno grleći Hercegovce i Crnogorce u vjerskom, sudbinskom i životnom smislu, čineći nas jednim i vječno nerazdijeljenim.


Čestitam Vam na Vašem nemjerljivom doprinosu, da ovaj veliki čin i praznik tako hristoliko zasija svjetološću koja puni srca i daje nadu da su pred nama dani pregnutog rada i boljeg života. Poslovne aktivnosti u mojoj Hercegovini i isto toliko mojoj Crnoj Gori nemaju samo uobičajenu ekonomsku dimenziju. U njima su utkane i metafizičke komponente, pa me to čini još srećnijim i još uspješnijim, a događaj od 5. septembra ove godine daje mi snagu i motivaciju da te komponente nikad ne zanemarim. Sa ovakvom poslovnom filozofijom, težeći harmoniji ciljeva i rezultata spreman sam da još aktivnije učestvujem u dostizanju ekonomskog i svakog drugog blagostanja i u Hercegovini i u Crnoj Gori. Želim da znate da sam na ovom polju još otvoreniji i još spremniji za nova djela.


Na kraju, primite izraze mog dubokog uvažavanja za sve što činite i što namjeravate činiti na funkciji predsjednika Vlade Crne Gore, a naročito za povratak povjerenja, poštenja, ljudskog dostojanstva i građanske slobode" - poručio je Rodoljub Drašković.