Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je jutros da je naoružavanje tzv. kosovskih bezbjednosnih snaga koje su ušle u četvrtu godinu tranzicije prema tzv. Vojsci Kosova, nešto što je planirano i radi se sistematski i u čemu najveću ulogu imaju SAD i Velika Britanija, kao i Turska i Njemačka.

Objašnjavajući ulogu Velike Britanije u ovom procesu i njenu politiku na Balkanu u posljednje vrijeme on je rekao da se ova država nakon izlaska iz Evropske unije nastoji pozicionirati kao značajan činilac ne samo u Evropi nego i u svijetu, a to najčešće radi podržavajući ili koristeći SAD za realizaciju svojih ciljeva.

- To između ostalog žele da urade i na Balkanu, najprije preko nanošenja što veće štete Republici Srpskoj i Srbiji kada je riječ o Kosovu i Metohiji. Njihova negativna uloga u napadu na naše nacionalne interese je evidentna i ona će se nastaviti, što javnim što zakulisnim aktivnostima - rekao je Drecun gostujući na TV Pink.

Istakao je da se sada, zbog situacije u Ukrajini, ubrzano provodi transformacija tzv. kosovskih bezbjednosnih snaga i da je osim redovnih budžetskih sredstava za nabavku naoružanja formiran i fond za prikupljanje novca od dijaspore i svih Albanaca.

Prema Drecunovoj ocjeni cilj nabavke naoružavanja u šta je uključena i nabavka helikoptera, haubica, minobacača, izviđačkih dronova jeste nasilno osvajanje sjevera Kosova i Metohije.