Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Napad na trinaestogodišnjeg dječaka Nikolu Perića u selu Gojbulja nadomak Vučitrna najopasniji je vid nasilja jer se time poručuje roditeljima da treba da spasavaju svoju djecu tako što će otići, rekao je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.
Drecun je istakao da je to jedna sistematska kontinuirana kampanja nasilja koje se sprovodi na Kosovu i Metohiji nad srpskim narodom, čiji položaj tamo karakteriše fizička, institucionalna, pravno-imovinska, pravna i zdravstvena nebezbjednost.

- To nam pokazuje da odnos privremenih prištinskih institucija prema srpskom narodu nije uopšte pozitivan, da takvo ponašanje otvara prostor za izazivanje međuetničkih incidenata i etnički motivisanih nasilja i ohrabruje ekstremne Albance da napadaju srpski narod jer znaju da će ostati nekažnjeni, a obeshrabruju Srbe da ostanu i obeshrabruje povratak onih koji su protjerani - rekao je Drecun za RTS.

Naglasio je da se stoga srpska strana zalaže da se tokom dijaloga intenziviraju razgovori i donesu neke mjere koje bi povećale bezbjednost srpskog naroda.

- Međutim, sada imamo premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija koji onemogućava postizanje bilo kakvog napretka u dijalogu i to rezultira napadima na Srbe - rekao je Drecun.

Trinaestogodišnjeg Nikolu Perića u selu Gojbulje kod Vučitrna pretukla je sinoć grupa albanskih mladića.

Napad je prijavljen policiji samoproglašenog Kosova, a dječak je nakon saniranja zadobijenih povreda zadržan u bolničkom centru u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici radi dalje opservacije.