Specijalno tužilaštvo Crne Gore priprema svjedoka saradnika iz grupe uhapšenih zbog međunarodnog šverca kokaina.

sverc- kokain.jpgTo je "Vijestima" potvrđeno iz više izvora.

O prijedlogu Tužilaštva na čijem čelu je Milivoje Katnić, podgorički Viši sud odlučivaće sljedeće sedmice.

“Vijestima” je nekoliko izvora saopštilo identitet uhapšenog, koji se navodno već nagodio sa Tužilaštvom i ispričao im šta su i čija zaduženja bila u švercu droge.

Nekoliko Tivćana uhapšeno je prije nekoliko dana u tom primorskom gradu, a tužilac ih sumnjiči da su od početka godine u Crnu Goru iz Kolumbije prošvercovali 18 kilograma kokaina.
Prije dvije noći sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović odredio je pritvor Srđanu Pavloviću, Toniju Petkoviću, Milošu Petriću, Đuru i Milošu Peroviću i Radu Samardžiću.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić nije tražila određivanje pritvora za Božidara Božovića, a odmah nakon privođenja pušten je Saša Petrić, koji navodno nema veze sa tom kriminalnom grupom.

Policija ipak nije uspjela da stavi lisice organizatorima te grupe - Danilu Đuroviću i Banu Miletiću, koji su u bjekstvu.

Policija traga za još dvije osobe umiješane u šverc droge. Njihov identitet nije saopšten.

Na teret im se stavlja da su počinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i nelegalno držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Policija provjerava da li se sa tom kriminalnom grupom i njihovim neraščišćenim poslovima sa drugim klanovima, može dovesti u vezu nedavno paljenje automobila Pavlovićeve majke.

Prema nepotvrđenim informacijama, to vozilo zapaljeno je prije nekoliko noći, a Pavlović je nakon toga prijavio policiji da dobija ozbiljne prijetnje.

On je prvi i uhapšen - dan prije nego što su u utorak poslije podne u Tivtu i Kotoru policajci upali u petnaestak kuća, pretresli ih i iz njih sa lisicama odveli više od deset osoba.

Jedan od njih potom se sporazumio sa Tužilaštvom - da progovori u zamjenu za status svjedoka saradnika.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, tužilac može sudu da predloži da svjedok saradnik bude član kriminalne grupe ako je izvjesno da će njegov iskaz i dokazi koje pruži znatno doprinijeti dokazivanju krivičnog djela ili pomoći otkrivanju, dokazivanju i sprečavanju drugih krivičnih djela kriminalne organizacije “ i da je značaj njegovog iskaza za dokazivanje tih krivičnih djela i krivice ostalih učinilaca pretežniji od štetnih posljedica krivičnog djela koje mu se stavlja na teret”, piše u ZKP-u.

Propisano je da tužilac prijedlog mora podnijeti do završetka glavnog pretresa i da on mora sadržati činjenice i podatke na osnovu kojih će sud donijeti rješenje o određivanju statusa svjedoka saradnika.

“Svjedok saradnik ne može biti lice za koje postoji osnovana sumnja da je organizator ili vođa kriminalne organizacije, odnosno kriminalne grupe”, propisano je Zakonom.

O prijedlogu tužioca za dobijanje statusa svjedoka saradnika, u istrazi i do početka glavnog pretresa, odlučuje vijeće suda, a na glavnom pretresu vijeće pred kojim se održava glavni pretres.

“Na sjednicu vijeća će se pozvati državni tužilac, lice predloženo za svjedoka saradnika i njegov branilac da bi se utvrdilo da li su ispunjeni uslovi.Sjednica se održava bez prisustva javnosti. Izjave date na ovoj sjednici ne mogu se koristiti u krivičnom postupku protiv lica koje je predloženo za svjedoka saradnika kao dokaz za oglašavanje tog lica krivim”, piše u Zakonu.

Ukoliko Viši sud prihvati prijedlog da jedan od uhapšenih bude svjedok saradnik, vijeće će odrediti da se iz spisa izdvoje zapisnici i službene zabilješke o njegovim ranijim iskazima, koje je dao kao osumnjičeni ili okrivljeni “i oni se ne mogu upotrijebiti kao dokaz u krivičnom postupku”.

I koliko god "vrtoglave" cifre zarađuju krijumčari drogom ili narkodileri nikad ne mogu da budu sigurni čak ni u najbližeg saradnika. Ovaj prljav posao, u konačnici, ne može da donese ništa dobro. Kratkotrajna "uživanja" u tim opijatima ili u novcu zarađenom od njih ili i jednom i drugom dalekosežno donose nesagledive posljedice. Narkodileri, možda, dok troše taj nečasno zarađen novac, ne shvataju u kakvu mrežu su se upleli.

Šta vrijede sva bogatstva ovog svijeta, ako nemamo miran san i ako strahujemo za svoju i bezbjednost svojih najmilijih.droga-ovisnost.jpg

A, narkodileri nikad ne znaju da li će i njihova djeca postati ovisnici droga koje oni donose tuđoj djeci i uništavaju im živote.