Predavanjem o stvaralaštvu hercegovačke slikarke Milene Šotre Gaćinović i likovnom radionicom koja je okupila pedesetak trebinjskih osnovaca, danas je u Muzeju Hercegovine počela druga sezona obrazovnih radionica koje organizuje ova ustanova kulture.radionice-trebinje.jpg

Simo Radić, kustos pripravnik navodi da je ovo prva radionica nakon ljetne pauze i uspješne prošle sezone, u okviru koje je organizovano 14 obrazovnih radionica na različite teme.

„Današnja radionica posvećena je našoj velikoj slikarki Mileni Šotri Gaćinović, polaznike smo upoznali sa njenim stvaralaštvom. U našem muzeju je, osim njenog legata, do kraja septembra otvorena izložba povodom 110 godina od rođenja ove umjetnice, a i naredna radionica biće njoj posvećena“, kaže Radić.

Veliki broj djece i na prvoj radionici u novoj sezoni, dodaje, podstrek je za nove, raznolike edukativne radionice koje će se i narednom periodu održavati subotom, od 12 časova.

Prisutni mališani oduševljeni su mogućnošću da iskažu svoj slikarski talenat.

Na podu sjedi njih pedesetak, pred njima papir za crtanje, tempere, vodene bojice.

Na papir prenose njihov kreativni odgovor na zadatu temu - ljetni raspust. Neće im biti teško, jer to, kako kažu, vole i s ponosom nam uglas ističu da imaju peticu iz likovne kulture.

Neko slika Zlatibor, drugi more, treći boravak na selu, kod babe i djeda.

Kažu nam da im je predavanje o Mileni Šotri Gaćinović bilo interesantno, kao i mini kviz, u kojem su učili kroz igru.

Umazani od boja, veselo čavrljaju i stvaraju. I nije važno da li je među njima neki novi veliki slikar ili slikarka poput naše Milene, lijepo je vidjeti koliku kreativnost ispoljavaju, neopterećeni diktatom savremene tehnologije u vidu mobilnih telefona i igrica.

Voditelji obrazovnih radionica u Muzeju Hercegovine su istoričar umjetnosti Tamara Rajković, te kustosi pripravnici Simo Radić i Stanka Vukojević.