C6BCB327-7FBB-459F-ABA6-FA306A05FEA7.jpeg
Zagrebačka policija uhapsila je troje ljudi, dva muškaraca od 51 i 20 godina i državljankku Srbije od 21 godinu , zbog sumje da su ženu od 59 godina držali u ropskom položaju, terali je da čisti i prosti za njih, tukli je i mučili dok im nije pobegla.


Policija sumnja na to da je mladić od 20 godina u dogovoru s članovima svoje porodice, muškarcem (59) i djevojkom (21) obećao Hrvatici zaposlenje u Hrvatskoj, a da su je tjerali da za njih prosi i čisti, tukli je i šamarali, piše Index.hr.

Nakon što je žrtva u septembru prošle godine doputovala u Hrvatsku, ova porodica ju je smjestila u kuću na području Pisarovine, oduzeli joj lične isprave i natjerali na prosjačenje pod izgovorom da je dužna da podmiri troškove smještaja i drugih potrepština.

Prema navodima policije, 51-godišnjak je od tada svakodnevno dovozio 59-godišnjakinju do zagrebačkog Kvaternikovog trga, gdje je ona svakodnevno prosjačila novac od prolaznika i potom ga predavala 20-godišnjaku.

Međutim, kada je 59-godišnjakinja jednom prilikom isprosila manji novac od očekivanog, 20-godišnjak ju je išamarao, dok ju je 21-godišnjakinja jednom prilikom nogom udarila u tijelo. Uz to, tjerala ju je da čisti kuću, a zajedno s drugom dvojicom osumnjičenih nije joj omogućila doktorski pregled usljed zdravstvenih tegoba koje su je zadesile.

Policija ističe da je trojac zloupotrebio teški položaj zavisnosti 59-godišnjakinje. Kada je u oktobru ove godine pobjegla od nasilnog trojca, osumnjičenici su je pronašli u kući njenog poznanika u Dubravi i ponovo pokušali da natjeraju na prosjačenje.

Nakon što je 59-godišnjakinja odbila da prosjači, 20-godišnjak i 21-godišnjakinja su je ugurali u gepek „citroena“ ali je ona uspjela da otvoriti vrata i pobegne u kuću svog poznanika, nakon čega su se nasilnici udaljili. Osumnjičenima je određen pritvor.