To je baš kao normalan bicikl, kao bilo koji drugi bicikl”, osmjehnuo se prijateljski vodič. Ako izgleda kao bicikl, vozi se kao bicikl, onda je sigurno u pravu, to je samo bicikl, ali pričvršćen za zip line!

Ovo bi moglo biti ultimativna atrakcija za ljubitelje uzbuđenja u Dubrovniku pa čak i u cijeloj Hrvatskoj. Istraživao sam ima li išta slično drugdje u Europi, no slično iskustvo nisam našao. Sigurno znate što je zip line, i velika je vjerojatnost da ste ga već isprobali. Ali ovo nije tradicionalni zip line, ovo je zip line na kojem sjedite na biciklu. Na prvi pogled, to izgleda kao luda ideja. Tko bi vozio bicikl na zip lineu? Pa, ja jesam. I mogu vam reći da je osjećaj genijalan.

FASCINANTNA PANORAMA

Dakle, ime već daje do znanja o čemu se radi – Sky Bike Dubrovnik. I naravno da sam ga isprobao. Ovo nije bilo moje prvo iskustvo na zip lineu, čak ni drugo, ali bilo je jedini put kad sam ga kušao sjedeći na biciklu. “Prvo, i najvažnije, moram vas upozoriti na sigurnosne točke”, rekao je vodič. Brzo sam shvatio da su ovi momci otišli na izuzetno visoku razinu kako bi osigurali posjetitelju što je moguće bolje ‘zračno’ iskustvo. I da budem iskren, u njihovim rukama nisam osjećao nervozu ni na koji način. Za one koji oklijevaju dobro je znati kako morate unaprijed rezervirati termin za mjesto na Sky Bikeu.

I tako, kad jednom krenete, ne samo da vozite bicikl na zip lineu, već i “letite” visoko iznad povijesnog grada Dubrovnika, sjajnog Jadranskog mora, obližnjih otoka i zadivljujuće prirode. Sky Bike se nalazi na vrhu Srđa koji se uzdiže 412 metara iznad mora, pa je i panorama jednostavno spektakularna. Zapravo, prizori su toliko fascinantni s ove visine da posve zaboravite kako zapravo sjedite na biciklu koji visi s obronaka brda.

PRVI KORAK JE NAJTEŽI

Dakle, kad sam se uspeo na bicikl mislio sam da će on samo kliznuti od jedne do druge strane zip linea. Pogriješio sam. Zip line ide paralelno s tlom, pa da, morate zapravo pedalirati. Zapravo, pedale okrećete u oba smjera. Cijeli zip line proteže se u duljini otprilike 150 metara. Duplirajte duljinu i znat ćete koliko ćete daleko pedalirati.

“Letite kroz zrak, osjećate vjetar na licu i promatrajte veličanstvo ovog izvanrednog grada iz potpuno nove perspektive. Sky Bike u Dubrovniku svjedoči o inovativnom duhu grada, kombinirajući avanturu, tehnologiju i vječni šarm svog okoliša”, piše na web stranici. Jednostavno obožavam tu drugu rečenicu jer je skroz istinita.

Iskreno, let iznad Grada bilo mi je apsolutno nevjerojatno iskustvo. Neću lagati i reći da nisam bio malo nervozan, no prvi korak je uvijek najteži. Nakon što sam krenuo, doživljaj je bio nezaboravan. Skoro sam se osjećao kao ptica. Iako ne poznajem mnogo ptica koje voze bicikle! Ali taj osjećaj vožnje bicikla u zraku uistinu je neponovljiv. Ako stvarno želite doživjeti jedinstveno iskustvo u Dubrovniku, zaputite se prema vrhu Srđa.