IMG_8793_resized_20220406_102316691.JPG (137 KB)

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić danas je otvorio naučni skup „Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog“ čime je počelo obilježavanje kulturne manifestacije „Dučićev dan“, koja se tradicionalno održava na Blagovijesti, kada je preminuo pjesnik Jovan Dučić.

Na ovom skupu, koji je okupio preko 25 renomiranih proučavalaca srpske poezije, tokom dva dana, biće riječi o 60 godina „Lamenta nad Beogradom“, posljednjoj zavjetnoj pjesmi Miloša Crnjanskog, o fenomenu egzila koji je premrežio djelo Miloša Crnjanskog, te o značaju „Lirike Itake“ i komentarima ali i širem kontekstu koji nije samo pjesnički nego i kulturni i istorijski.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je izražena nacionalna svijest Dučića i Crnjanskog rodila i zajedničku integrisanu misao o vječitom povratku rodnoj grudi.

„Kao što se Dučić vratio u svoje milo Trebinje tako je Miloš Crnjanski, poslije dugih stranstvovanja, stigao u Beograd i jednom od najljepših svojih pjesama 'Lament nad Beogradom' osvijetlio povratak i vječni smiraj u voljenom gradu“, rekao je Ćurić.

Naveo je da Dučića i Crnjanskog vezuje i ljubav prema Jadranu i Mediteranu te da je Trebinju čast i zadovoljstvo što se ova dva velikana opet susreću, sada u gradu na Trebišnjici.

IMG_8834_resized_20220406_102849123.JPG (123 KB)

Svetlana Šeatović, urednik skupa je rekla da „Dučićev dan“ predstavlja poseban značaj u okviru specijalnih veza Srbije i RS, te da je ova manifestacija pravi biser ne samo jednog srpskog mediteranskog grada koji je utočište poezije nego i jedno pravo utočište gdje se može proučavati srpska poezija.

„Veza koju nalazimo između Miloša Crnjanskog i Dučića, čini nam se, možda, na prvi pogled udaljena, ali nije tako daleko jer je i sam Crnjanski kao čovjek Panonije lutao za Mediteranom i pronalazio svoje mjesto tu, a pravi smiraj je našao pod Srđem. On nikada nije bio u Trebinju ali ovo je vanredna prilika da se Crnjanski i Dučić sretnu u Trebinju. Posljednji put su se sreli kao diplomate u Portugalu, 1941. godine kada su se njihovi putevi zauvijek razišli - Dučić je otišao u SAD, a Crnjanski u London. Njihovi životni putevi su presijecani i pjesničkim i diplomatskim misijama, a bili su presječeni i vrlo teškim okolnostima početka Drugog svjetskog rata“, navela je ona.

Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost u Beogradu je naveo da je ovaj skup posvećen Milošu Crnjanskom pjesniku bure i posljeratnom pjesništvu, glasnogovorniku novih ritmova i slutnji u pokoljenju koje je imalo nesreću da iskusi sve užase velikoga rata.

Jovan Delić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti je gradonačelniku Trebinja, Muzeju Hercegovine i Narodnoj biblioteci Trebinje uručio poklone - najnovija izdanja SANU o Dučiću.

IMG_8827_resized_20220406_102807420.JPG (92 KB)

Minutom ćutanja odata je počast preminulom Aleksandru Jovanoviću, dekanu Učiteljskog fakulteta u Beogradu, koji je tradicionalno bio učesnik Dučićevih večeri poezije i doprinio napretku ove manifestacije.

U okviru „Dučićevog dana“, večeras u 18 časova, u Muzeju Hercegovine, biće promovisan Zbornik „Poezija i poetika Miroslava Maksimovića“, a nakon toga otvorena izložba „Otisci graditelja“ arhitekte Branka Pešića.

U Kulturnom centru, u 20 časova, je „Veče laureata“ – Ranka Jovovića, pod nazivom „Moli se vladiko, podvikni gospodaru“, na kojoj učestvuju Hor „Tribunia" Trebinje, glumci Narodnog pozorišta Beograda Lepomir Ivković i Biljana Đurović, solisti Opere Pozorišta na Terazijama Dušan Svilar i Mina Gligorić, vokalni kvartet Gimnazije ,,Jovan Dučić" Trebinje uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

Na Blagovijesti, sutra, u Hercegovačkoj Gračanici, od 9 časova, biće služena arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću, a u 11:30 časova počeće drugi dio naučnog skupa "Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog".

Od 19 časova, u Kulturnom centru, biće održana promocija Antologije savremene srpske lirike u Istočnoj Hercegovini „Hercegovački vijenac“, autora Gedeona Stajića.

Pokrovitelj manifestacije „Dučićev dan“ je Grad Trebinje.