"Duša Andrićgrada ostaće ista, nećemo Handkea zamijeniti pjevačicom"
ANDRIĆGRAD - Predstavnik državnog kapitala u Andrićgradu Nedeljko Elek izjavio je danas u Andrićgradu da će grad od kamena ostati ono što je i zamisao njegovog idejnog tvorca Emira Kusturice, a to znači da će ostati centar okupljanja slobodoumnih ljudi iz cijelog svijeta.

"Ovo naglašavam da neko ne bi pomislio da ćemo (Petera) Handkea zamijeniti nekom, trenutno, popularnom pjevačicom. Nećemo! Nastavićemo da razvijamo kulturu dijaloga, filma, pozorišta u ovom gradu i zato smo i investicije podijelili u više faza", naglasio je Elek na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni sadržaji, ponuda i budući planovi Višegrada, kao i ulaganja Vlade Republike Srpske u Andrićgrad.

Prema njegovim riječima, najznačajnija investicija je akva park "Vodeno ostrvo" Višegrad koji će biti izvan zidina Andrićgrada.

"Već sad možemo da se pohvalimo da će to biti najbolji akva park u Evropi. Pokrećemo i hotel sa pet zvjezdica u Andrićgradu. Dovešćemo toplu vodu iz Banje 'Vilina vlas' do 'Vodenog ostrva' čime ćemo dobiti termalnu rivijeru koju nema niko u ovom dijelu Evrope", rekao je Elek, prenosi Srna.

Iako su ulaganja i sam posao ogromni, Elek smatra da je pred njima lak posao.

"Imamo jednu ovakvu monumentalnu građevinu kao što je Andrićgrad i, baš zbog toga, želim da zahvalim idejnom tvorcu Emiru Kusturici na viziji, energiji i hrabrosti", naglasio je Elek.

On je dodao da je u današnje vrijeme teško objasniti da neko želi da nešto uradi ovako veliko, a da ga ne interesuje profit.

"Želim da naglasim da sva ova ulaganja neće promijeniti suštinu i dušu Andrićgrada", poručio je Elek. Rekao je da je u drugoj fazi ulaganja u razvoj ovog turističkog kompleksa planirana izgradnja marine za brodove.

Elek je, govoreći o novom investicionom ciklusu, naveo da je u planu i da ova lokalna zajednica dobije najsavremeniji akva-park u ovom dijelu Evrope u kojem će posao dobiti 200 ljudi.

"To je na nivou jedne fabrike. Naš cilj je da ovo mjesto bude centar spajanja dvije najljepše srpske planine - Jahorine i Zlatibora", rekao je Elek na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Denisom Šulićem i idejnim tvorcem Andrićgrada Emirom Kusturicom na kojoj su predstavljeni sadržaji, ponuda i planovi Višegrada, kao i ulaganja Vlade Republike Srpske u Andrićgrad.

Elek je istakao da investicije ne znače ništa ako nema ko da radi, te najavio da će u Andrićgradu biti otvoren fakultet za turizam u saradnji sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je u planu da se, u saradnji sa nadležnim organima Srbije i Republike Srpske, dobije i integrisani granični prelaz.

"Niko ne želi satima da čeka na granici da bi došao od Mećavnika do Andrićgrada. Moramo podići i svijest o ekologiji. Ružne slike plutajućeg otpada u Drini koje gledamo ne smiju više da se ponavljaju i na zaštiti prirode ćemo zajedno raditi", poručio je Elek, prenosi Srna.

Sve ove investicije u turizam i gasifikaciju cijele regije koja će, prema njegovim riječima, biti urađena, biće realizovane radi ispravljanja istorijske nepravde prema ovom kraju koji je zapostavljan decenijama.

"Zato bih i volio da ovi naši susreti postanu češći. Da se uvijek početkom juna nađemo ovdje i rezimiramo šta smo uradili i šta ćemo raditi i da to pređe u lijepu tradiciju", rekao je Elek.

Elek je pozvao predstavnike medija i turističke partnere na saradnju pri realozaciji ovih planova.