Srn2023-3-20_1540427_1.jpg (283 KB)

U rasadniku Agrarnog fonda u Trebinju u toku su radovi na proizvodnji rasada paprike, paradajza i krastavca, a ove godine biće posađeno 20.000 ovih sadnica i 3.000 sadnica smokve i šipka, rekao je Srni direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina.

Direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina rekao je Srni da se u saradnji sa Centrom srednjih škola u Trebinju u rasadniku vrši obuka trećih i četvrtih razreda Poljoprivredne škole da bi učenici ovladali vještinama proizvodnje rasada.

Dutina je rekao da se u plasteniku vrši proizvodnja rasada paprike, paradajza i krastavca koji se dijelom podijeli za kooperantsku proizvodnju, a dijelom za sopstvene potrebe poljoprivrednim proizvođačima, a dijelom se gotovi proizvodi prodaju u maloprodajnim objektima.

"Biće posijano više od 20.000 sadnica paprike, paradajza i krastavca, a kad je riječ o proizvodnji u poljoprivrednom dobru, razvijen je vinograd, gdje je prošle godine posađen novi zasad na površini od tri hektara, odnosno 8.000 čokota vinove loze", rekao je Dutina.

On je dodao da su sada redovni radovi na podizanju zasada i njegovom formiranju.

Dutina je napomenuo da će Agrarni fond omogućiti da srednjoškolci, ali i studenti sa Agromediteranskog smjera Poljoprivrednog fakulteta u Trebinju obavljaju praktičnu nastavu u poljoprivrednoj proizvodnji i da na taj način steknu određena iskustva.