IMG_0488_resized_20230516_100545366.JPG (196 KB)

Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina rekao je danas da su nastavljeni radovi na sistemu za navodnjavanje zubačkog platoa i sela Gornje Čičevo.

Vrijednost ovog projekta je oko 15 miliona maraka, a finansiraju ga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Grad Trebinje i „Hidroelektrane na Trebišnjici“.

„Trenutno se izvode radovi na tercijarnoj mreži i u toku je izvođenje priključaka za korisnike na zubačkom platou. U toku prethodne građevinske sezone, izvedeno je 135 priključaka a početkom ove sezone nastavljeni su radovi. Radovi na lijevoj strani zubačkog platoa u potpunosti su završeni, a sada se radi desna strana. Od sela Tuli do sela Grab izvode se radovi na sekundarnoj i tercijarnoj mreži, a nakon toga počinje izvođenje priključaka za korisnike koji su potpisali ugovore. Takođe, HET je izveo radove na 15 priključaka za 15 domaćinstava iz sela Gornje Čičevo. Međutim, samo pet korisnika iz ovog sela je potpisalo ugovore o snabdijevanju vodom, čekamo ostale mještane da potpišu kako bismo sistem pustili u funkciju“, pojasnio je Dutina.

On je dodao da čoši vremenski uslovi ometaju dinamiku izvođenja radova, ali da se svaki povoljan trenutak koristi za kopanje i spajanje cijevi.

„Priključke smo već izveli u selima Konjsko, Tuli, Turmenti, jedino Ubla za sada nismo radili jer je to više vikend naselje, primarna su nam sela u kojima se ljudi bave poljoprivredom. Voda će prvi put u istoriji doći na područje zubačkog platoa, to je najveće pumpanje vode u Evropi sa nekoliko pumpnih stanica, rezervoara i kompenzacionih bazena“, kaže Dutina.

Direktor Agrarnog fonda je istakao da je Trebinje jedna od rijetkih lokalnih zajenica, koja će završetkom ovog vodosistema imati skoro 80% poljoprivrednih površina pod sistemima za navodnjavanje, te da će svima biti izvedeni satovi i vodu će plaćati onoliko koliko potroše, po cijenama koje su već definisane i koje su, kako kaže, simbolične.