IMG_20240201_093324_resized_20240201_093345128.jpg (264 KB)

Za razvoj poljoprivrede na području grada Trebinja biće uloženo rekordnih 1.320.000 KM, izjavio je Srni direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina.

Dutina je rekao da će od ukupnog iznosa, oko milion KM biti uloženo za otkup proizvoda kroz otkupne stanice i Hercegovačke kuće od lokalnih poljoprivrednih proizvođača, vinarija i svih koji se bave poljoprivredom.

On je dodao da je preostalih 320.000 KM namijenjeno za direktne podsticaje kroz 11 programa podrške poljoprivrednim proizvođačima.

"Malo više smo se bazirali na otkup i plasman proizvoda jer je to i u skladu sa aktivnostima Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, pošto nastojimo da forsiramo plasman domaćih proizvoda na tržište, što radimo punih sedam godina kroz Hercegovačku kuću", pojasnio je Dutina.

On je naveo da je u planu da proizvodi lokalnih poljoprivrednih proizvođača budu plasirani kroz prodajne objekte Hercegovačkih kuća u Trebinju, Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Beogradu, istakavši da na taj način nastoje da budu servis za plasman njihovih proizvoda na tržište.

Kada je riječ o programima podrške za poljoprivrednike, Dutina je napomenuo da su se trudili da pokriju sve oblasti, od podizanja višegodišnjih zasada, privođenja zemljišta namjeni, intervencija i podrške individualnim poljoprivrednim proizvođačima prilikom većih šteta.

"Već treću godinu imamo i program nabavke prasadi za tov, zatim matičnih jata koka nosilja što se puno tražilo, nabavku ambalaže za proizvode za Hercegovačku kuće, obnovu stočarskih objekta i slično", naveo je Dutina.

On je istakao da je ovogodišnji plan i program razvoja poljoprivrede detaljno razrađen i realan, navodeći da će se truditi da ga ostvare do kraja godine, a nadaju se i da će uspjeti da ga premaše.

Dutina je istakao da će biti realizovani i drugi projekti iz oblasti poljoprivrede koje radi grad Trebinje, i to timski sa ostalim gradskim institucijama, pa tako Razvojna agencija grada Trebinja aplicira za projekte, a grad Trebinje i Agrarni fond su partneri na projektu radi sufinansiranja i odabira korisnika.

"Posljednje četiri godine smo tako kod Investiciono-razvojne banke dobili sredstva za realizaciju projekata iz oblasti poljoprivrede i svake godine dobijemo maksimalan iznos od oko 100.000 KM koji budu uloženi u poljopprivredu, a i ove godine ćemo aplicirati na taj poziv", najavio je Dutina.

On je podsjetio da su prošle godine dobili sredstva za opremanje pogona za pakovanje proizvoda, neophodnog radi sticanja dozvola za izvoz proizvoda na tržište Srbije, za potrebe Hercegovačke kuće u Beogradu.