Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u jednom danu uspješno su izvršili dva transporta pacijenata iz Trebinja u Sremsku Kamenicu i Beograd.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je da je juče šezdesetogodišnja pacijentkinja, čiji su inicijali J.L, sa dijagnozom zloćudni tumor dušnika i pluća, na zahtjev Opšte bolnice u Trebinju, uspješno transportovana uz potpunu podršku i monitoring iz ove zdravstvene ustanove na dalje liječenje na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

- Odmah po izvršenom prvom transportu, helikopter je, na zahtjev Opšte bolnice Trebinje, ponovo poletio sa timom za medicinsku evakuaciju radi transporta drugog pacijenta. Riječ je o 54-godišnjem muškarcu čiji su inicijali G.P. sa dijagnozom preloma karlice, preloma tijela L1 i L2 pršljena, dislociranim prelomom lijeve butne kosti, sa unutrašnjim krvarenjem - rekao je Kusturić.

On je naglasio da je ovaj životno ugroženi pacijent i pored složene meteorološke situacije i kompleksnosti transporta, sinoć, u kasnim večernjim časovima, uspješno transportovan u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije, gdje je hospitalizovan i gdje će biti nastavljeno njegovo dalje liječenje.

Jučerašnja dva uspješna vazdušna medicinska transporta u otežanim meteorološkim uslovima po ko zna koji put potvrđuju predanost, odgovornost i profesionalnost pripadnika Službe za vazdušni medicinski transport, kojima je ovo 10. medicinska evakuacija u prethodnih 30 dana, a 27. od početka godine.

Broj vazdušnih medicinskih evakuacija i broj spasenih ljudskih života ukazuje na opravdanost sistema vazdušnog medicinskog transporta kao sistemskog i organizovanog načina zbrinjavanja pacijenata u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srpske, jedinstvenog u regionu, što Republiku Srpsku izdvaja od ostalih susjednih država.