Prošla su dva mjeseca od brutalnog ubistva Lane Bijedić (19) iz Mostara, čije je tijelo pronađeno 6. oktobra u 19 sati u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog.

lana-bijedic.jpg

Kako saznaje Avaz u MUP Zapadnohercegovačkog kantona, napokon su stigli i prvi rezultati brojnih vještačenja koja su rađena u Federalnoj upravi policije u Sarajevu.

Ogroman materijal

Radi se, neslužbeno je potvrđeno, o rezultatima analize bioloških tragova nađenih na njenom tijelu, kao i onih izuzetih sa lica mjesta te vještačenja njenog mobilnog telefona, koji je otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj.

Takođe, pristigli su i rezultati toksikološke analize tkiva. Među istražiocima postoji nada da se u tom moru materijala krije trag koji će ih odvesti do ubice.

Dva mjeseca nakon ubistva izvor koji je direktno uključen u istragu otkrio je da je nesrećna djevojka dokrajčena šakama i nogama, što je potvrdio i obdukcijski nalaz.

Ruta kretanja

U MUP i u Tužilaštvu ZHK Avaz nije uspio dobiti informaciju o tome je li kompletirana rekonstrukcija njenog kretanja.

Nesrećna djevojka se, podsjetimo, iz Mostara u nedjelju, na dan ubistva, u prijepodnevnim časovima autobusom zaputila u Čapljinu. Sa autobuske stanice u Čapljini pješačila je do naselja Trebižat, nekih šest kilometara, i tu joj se gubi trag.

Kasnije je izneseno da je viđena na vijaduktu Studenci, što se pokazalo pregledom silnih snimaka videonadzora sa brojnih objekata, a navodno, to su potvrdila i dva vozača, koja su se kretala autoputem prema Bijači.

Na desetine informativnih razgovora i saslušanja, vještačenja dva automobila Čapljinca koji je na dan pronalaska tijela imao saobraćajnu nesreću, pretresi objekata, poput nenastanjene kuće ribara koji je i pronašao tijelo u večernjim časovima, kupališta Božjak, koje je Lana sa majkom i prijateljicama često posjećivala, nisu donijeli nikakve rezultate.

U javnosti se, s pravom, postavlja pitanje hoće li ovaj slučaj ostati mrtvo slovo na papiru i statistička brojka u policijskoj hronici ubistava.