Eparhija zahumsko–hercegovačka i primorska izdala je dva zlatnika povodom jubileja – 800 godina od njenog osnivanja.


Zlatnik je izradila Zlatarna „Celje“, a njegovu izradu pomogli su donatori, navedeno je na zvaničnom sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.
„Veći zlatnik je prečnika 38 milimetara i težine 34,55 grama, a manji je prečnika 27 milimetara i težine 17,28 grama. Zlatnici su izrađeni od najčistijeg i najkvalitetnijeg zlata“, navode u Eparhiji.


Umjetničko rješenja zlatnika uradio je paroh dubrovački otac Stevan Kovačević.


„Na prednjoj strani zlatnika nalazi se katedralni hram i natpis `800 godina Eparhije ZHiP 1219–2019.`, a na drugoj strani je uže jezgro Starog grada Mostara sa Sabornom crkvom u plamenu i oštećenim Starim mostom sa natpisom `Hram Presvete Trojice 1873–1992.`“, navodi se u saopštenju.

Zlatnici su upakovani u originalnu ambalažu Zlatarne „Celje“ sa žigom Zlatarne i žigom eparhijskog jubileja. Svaki zlatnik posjeduje certifikat i jednu malu knjižicu sa tekstom koji potpisuje Njegovo preosveštenstvo episkop frankfurtski i cijele Njemačke Grigorije.


U ovoj godini Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska slavi 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a ujedno i jubilej ustanovljenja ove eparhije od prvog arhiepiskopa žičkog Svetog Save.


Godine 1219. osnovana je Eparhija humska sa sjedištem u Stonu na poluostrvu Pelješac u Manastiru Presvete Bogorodice. Prvi episkop humski bio je Ilarion.


Izvor: Srna