Policija "opkolila" Aja Sofiju (foto:Sputnik) -
Hiljade vjernika počelo da je da se okuplja ispred Aja Sofije u Istanbulu u kojoj se danas održava namaz, prvi od 1934. godine. Očekuje se da će molitvi prisustvovati i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Zbog pandemije virusa korona, turske vlasti su ograničile broj vjernika koji će prisustvovati prvom namazu na 1.453 osobe, što simbolizuje godinu kada su Turci pokorili Konstantinopolj. Oko 500 vjernika će obaviti namaz u Aja Sofiji, dok će se ostali moliti napolju na pet molitvenih mjesta pored džamije.

Na 11 mjesta će biti formirani kontrolni punktovi gdje će se vjernicima mjeriti temperatura prije molitve. Maske su obavezne. Mjesto će obezbjeđivati oko 20.000 policajaca, a biće prisutno i 736 ljekara, više od 100 vozila hitne pomoći i sanitetski helikopter.

Državni savjet Turske, viši administrativni sud zemlje, 10. jula poništio je odluku iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u Istanbulu u muzej.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisao je ukaz kojim se Aja Sofija pretvara u džamiju u kojima se mogu služiti molitve.

Saopšteno je da će hrišćanski mozaici na zidovima Aja Sofije biti tokom muslimanske molitve prekriveni zavjesama.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su snage sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vijekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na spisku svjetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO).

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju izazvala je kritike širom svijeta, posebno u Grčkoj, koja vizantijski period smatra dijelom svoje istorije i kulture.