Danas se obilježava Svjetski dan meteorologije, posvećen unapređenju nacionalnih hidrometeoroloških službi za praćenje i prognoziranje klime i uticaja klimatskih promjena na zdravlje ljudi, prirodne resurse i privredu.


Nekada se posmatralo nebo i ponašanje biljaka i životinja da bi se saznalo kakvo će vrijeme biti. Danas se za prognoziranje vremena svakodnevno prikupljaju podaci iz meteoroloških stanica sa prilično velikog područja.
Meteorološka stanica Trebinje priključila se prije dvije decenije „porodici“ meteorološkoj stanica u Republici Srpskoj.
Od tada Hercegovina ima sistemska meteorološka mjerenja temperature vazduha, smjera i brzine vjetra, vazdušnog pritiska, vlažnosti vazduha, temperatura zemljišta na raznim dubinama, količine padavina, a uskoro očekuju i instrumente za mjerenje insolacije – direktnog sunčevog zračenja na horizontalnoj površini i isparavanja vode. Stanica posjeduje seizmološki instrument, koji je umrežen u Hidrometeorološki zavod RS.
Glavna meteorološka stanica u Hercegovini koja je u sistemu RHMZ posjeduje savremenu opremu i objekat.
Predrag Palikuća za Radio Trebinje kaže da se osmatranjem atmosfere i mjerenjem njenih parametara bavi preko 20 godina.
„Ko prati mjerenja naše stanice dobiće sigurno najadekvatnije prognoze i najrealnije temperature“, kaže Palikuća.
U Meteorološkoj stanici u Trebinju vremenske prilike prate se 24 sata, a podaci se, osim u Republički hidrometeorološki zavod, šalju i javnim ustanovama i preduzećima u Hercegovini.
„Osvrnuo bi se na januar ove godina – najhladniji mjesec u protekle dvije decenije, kada je prosječna temperatura iznosila samo 2,2 celzijusova stepena, što je daleko manje od prosjeka. U ovom mjesecu zabilježeno je šest ledenih dana, a 9. januara je zabilježena minimalna temperatura od minus 9,6 stepeni celzijusa“, ističe Palikuća za Radio Trebinje.
Radio Trebinje