Dvije greške svi prave zimi u čišćenju kola i tako ih oštećuju

​Tokom hladnih zimskih dana, vozači muku muče sa čišćenjem snijega i leda sa svog četvorotočkaša.

Ponekad se situacija dodatno zakomplikuje, pa, recimo, zaledi brava, ali za sve postoji rješenje.

Prije nego što polomite spravicu za struganje leda sa stakla, zastanite na trenutak. Upalite auto, uključite grijanje i usmjerite ga ka vetrobranu. Ne samo što će vam unutrašnjost automobila biti topla, već ćete na ovaj način i lakše skinuti led sa stakla.

Kako da staklo na kolima ne zaledi

Druga opcija je da u bočicu sa raspršivačem sipate decilitar 70-procentnog alkohola, pet kapi deterdženta za sudove i četiri decilitra tople (ne vrele) vode.

Ako se desi da vam je zaledila brava i ne možete da uđete u auto, sve što vam je potrebno najvjerovatnije već imate pri ruci - sredstvo za dezinfekciju ruku. Pošto alkohol ima nižu tačku otapanja nego voda, ovo će pomoći da otopite led sa brave, jednostavno je namažite ovim sredstvom.

Zagrijavanje kola zimi da li uništava motor

Kada je riječ o uklanjanju snijega sa krova i haube, vodite računa da za to koristite isključivo plastične "alate" jer drugi materijali lako mogu da izgrebu vaš automobil.

Izbjegavajte vruću vodu i so

Na internetu se mogu naći mnoga brza rješenja za razne zimske probleme sa kolima, a često se pominju vruća voda i so - ali, stručnjaci kažu da bi trebalo da izbjegavate oboje.

Ukoliko vruću vodu sipate na vjetrobransko staklo, rizikujete da pukne zbog nagle promjene temperature. A osim toga, ukoliko je napolju mnogo hladno, ta vruća voda može lako da se pretvori u još jedan sloj leda.

Ni upotreba soli na automobilu nije preporučljiva jer može da ošteti metal i farbu, prenosi Pink.