Evropska unija je informisana o odluci vlasti u BiH da na području izvan Unsko-sanskog kantona budu dodijeljena dva dodatna objekta za prijem migranata i smatra da će to smanjiti pritisak na vlasti Bihaća i tog kantona, koji su se do sada nosili sa prilivom migranata, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.- EU će nastaviti sa angažmanom kako bi pomogla u pronalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve.migranti-rjesenje.jpg

Značajna sredstva EU već su dostupna za osposobljavanje ovih novih lokacija. Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak - istakli su iz Delegacije EU.

Prioriteti finansijske podrške EU uključuju i pružanje humanitarne pomoći, smještaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, te usluge zaštite dece.

- Od 36 miliona evra pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94 odsto je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara Ušivak, Borići, Bira, Miral i Sedra. Preostalih šest odsto iskorišteno je za pomoć BiH s ciljem jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama - istaknuto je u saoštenju.

EU očekuje od svih vlasti u BiH da zajedno i u dobroj namjeri nastave da rade na pronalaženju načina za podjelu odgovornosti i dugoročna rješenja.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je u ponedjeljak, 11. novembra, da su izvjesne dvije nove lokacije u FBiH za uspostavljanje prihvatnih centara za migrante, ali nije želio da otkrije gdje se one nalaze da bi, kako kaže, prevario lokalne zajednice.

Mektić je naveo da je riječ o lokacijama izvan Unsko-sanskog kantona, te da Medeno polje ne dolazi u obzir.