Uskoro bi Bilećani ponovo mogli da čuju udarce čekićem iz nekadašnjeg giganta. Bilećka fabrika otkivaka i armatura “Kovnica” u stečaju konačno je dobila svog kupca.


Za oronulu i pokradenu Kovnicu Sead Džafić iz Kalesije iskeširao je 1.909.000 maraka. Džafić kaže da je iz fabrike ukradeno što se ukrasti moglo. Ne plaši se jer je i prije imao slična iskustva, kaže radnici su već zasukali rukave.
“Radnici su već tu, popravljaju krovove čiste i sređuju. Tvornica je u daleko lošijem stanju nego što sam ja očekivao. Nisam imao priliku da uđem i da pogledam u kanale da vidim da li imaju svi kablovi. Ni jednog metra kabla nema od najtanjeg do najdebljeg”, kaže Sead Džafić, novi vlasnik Kovnice Bileća.
Slika devastirane Kovnice još više je pogodila Novaka Svorcana, koji je u ovoj fabrici proveo punih 30 godina. Prisjeća se Kovnice prije rata kada je bila u najvećoj snazi i kada je na njenu kapiju ulazilo preko 800 radnika. Ta vremena se nikada više ponoviti neće, siguran je Svorcan.
“Ružan je osjećaj, ja sam nedavno bio i baš me obradovalo kada sam saznao da je poslije nekih 7 godina fabrika prodata jednom budućem vlasniku koji ima koliko sam ja primjetio da ima dobar reper znači ima dobru proizvodnju”, rekao je Novak.
Jedna proizvodna linija sa radom bi trebala da krene do kraja ove godine, a posla će biti za 50 radnika. U nekadašnjem bilećkom gigantu sada će se proizvoditi vanjski i unutrašnji prstenovi ležajeva za automobilsku industriju. Da će se Kovnica dići iz mrtvih vjeruje i prvi čovjek Bileće.
“Ja se nadam da to nije promašeno da je čovjek ozbiljan. Gledali smo mu malo i reference, u Kalesiji ima mnogo jaku firmu. Nadam se da nije došao ovdje samo nešto da ušićari”, ističe Miljan Aleksić, načelnik opšine Bileća.
Ušićarili su na Kovnici mnogi. Nakon niza neuspješnih licitacija, vrijednost cjelokupne imovine ove fabrike znatno je pala, pa je tako prije samo godinu dana ona iznosila oko 7,5 miliona KM.

“Kovnica” je privatizovana 2007 godine, a samo tri godine kasnije završila je u stečaju.


ATV