Džefri Saks   (Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
Američki ekonomista Džefri Saks, dobitnik Nobelove nagrade, na zaprepašćenje voditelja Blumberg televizije je iznio stav za koji je zatim rekao da je protiv zapadnog narativa. Rekao je da bi iza sabotaže gasovoda Sjeverni tok mogle da stoje Sjedinjene Države i Poljska i da postoje dokazi da su američki helikopteri, čija je baza u Gdanjsku, kružili iznad oblasti u kojoj se nalazi gasovod u Baltičkom moru.

Profesor ekonomije na Univerzitetu Kolumbija Džefri Saks je za američku televiziju Blumberg rekao da je moguće da su Sjedinjene Države odgovorne za sabotažu gasovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru.

- Mogao bih da se kladim da je uništenje akcija iza koje stoje SAD, možda i SAD i Poljska - rekao je Saks.

Na pitanje voditelja zbog čega to tvrdi, Saks je naveo postoje dokazi da su američki helikopteri, čija je baza u Gdanjsku, kružili iznad te oblasti u Baltičkom moru.

- Imali smo i prijetnje od SAD ranije ove godine da ćemo na jedan ili drugi način ući u Sjeverni tok. Imali smo i izjavu državnog sekretara Entonija Blinkena vrijednu pažnje. Prošlog petka je na konferenciji za medije rekao da je ovo sjajna prilika. Čudan je to način djelovanja. Izvinite, to je čudan način obraćanja ukoliko ste zabrinuti za međunarodni infrastrukturni objekat vitalnog značaja - istakao je Saks.

Voditelji su pokušavali da upadnu Saksu u rijječ, zbog čega je profesor reagovao.

- Znam da je ovo što govorim protiv našeg narativa i da nije dozvoljeno govoriti o ovim stvarima na Zapadu - istakao je Saks.

Curenje gasa na gasovodima Sjeverni tok 1 i 2 zabilježeno je 27. septembra. Seizmografi na danskom ostrvu Bornholm zabilježili su podrhtavanje, a vlasti Danske i Švedske pokrenule su istragu, pošto sumnjaju na sabotažu gasovoda.