Endrju Džuel (foto: Velibor Tripić) -
Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel izjavio je da treba shvatiti da sredstva koja je BiH dobila putem SDR /specijalna prava vučenja/ alokacije, u iznosu oko 305 miliona evra, nisu kredit.

- Međutim, korištenje SDR alokacije nije u potpunosti besplatno. Ako BiH zamijeni svoje SDR-ove za evro ili neku drugu valutu moraće platiti takozvanu SDR kamatu na konvertovani iznos. Trenutno ta SDR kamata iznosi 0,05 odsto - objasnio je Džuel.

Prema njegovim riječima, sve članice MMF-a koje dobiju ovu pomoć bezuslovno mogu koristiti svoje SDR alokacije.

- MMF će pružiti savjet u smislu kako taj novac iskoristiti na najbolji mogući način, te pomoći da se obezbijede transparentnost i odgovornost rekao je Džuel za Dnevni avaz.

On je naveo da je MMF-ova alokacija SDR-a članicama ove finansijske institucije u iznosu od oko 650 milijardi američkih dolara injekcija koja treba da pomogne svijetu u borbi protiv krize izazvane virusom korona.

Prema navedenoj stopi, BiH na ime kamata na ukupan konvertovani iznos treba da plati MMF-u 302.000 KM.

Međunarodni monetarni fond /MMF/ doznačio je sredstva na račun Centralne banke BiH, a po osnovu alokacije specijalnih prava vučenja /SDR/ u iznosu od 254.182.273 SDR, u protivvrijednosti 602.540.349 KM, saopšteno je iz Centralne banke BiH.