IMG-eb1ed13bc1935ddc766e88069d0fbe6a-V.jpg (273 KB)

U „Gradu sunca“ u Trebinju sinoć je počelo 28. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine RS - međunarodni naučni skup koji je okupio oko 400 učesnika iz RS, FBiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Bugarske sa ciljem razmjene znanja i iskustava, a razmatraće se i aktuelne teme iz veterinarske profesije.

Otvarajući savjetovanje, Dragana Oklješa, pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS je istakla da je jedna od aktuelnih tema koja će se obraditi u naredna dva dana bruceloza, a osim toga biće riječi o hirurgiji.

„U resornom Ministarstvu nakon dvodnevnog savjetovanja očekujemo konkretne zaključke u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite životinja i bezbjednosti hrane životinjskog porijekla“, navela je Oklješa.

Drago Nedić, predsjednik naučnog i programskog odbora rekao je da će doktori veterinarske medicine obraditi aktuelne teme iz oblasti zaštite zdravlja životinja od bolesti, ali i zoonoza.

"Važne su aktuelne zarazne bolesti salmoneloza, bruceloza, bjesnilo i druge su teme o kojima takođe raspravljamo jer ne samo kad je riječ o zdravlju životinja, nego i briga o ljudima kao preventiva je jako važna. Aktuelne su teme kad je riječ o brigi za male životinje, kako bi doktori veterinarske medicine pružili što bolje usluge vlasnicima životinja", naveo je Nedić.

On je dodao da se u Republici Srpskoj primjenjuju medikamenti i metode, kao i bilo gdje drugo u svijetu.

„Važno je da se ispune standardi kako bi privrednici mogli da izvoze brojne proizvode“, istakao je Nedić.

IMG-ad7fb2fff3184555519c30f0ca146f7d-V.jpg (307 KB)

Prisutnima se obratio i Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja koji je rekao da će veterinari imati priliku da razmijene aktuelne informacije sa svojim kolegama iz Srpske, regiona i svijeta.

"Odgovornost veterinara i svih koji se bave zaštitom zdravlja životinja velika, jer od vas zavisi kvalitet i kvanitet stočarske proizvodnje u Srpskoj, kao i zaštita zdravlja životinja kroz koji se osigurava zdravo okruženje za čovjeka", naveo je Ćurić.

On je podsjetio da je nedavno u okolini Trebinja otvoren savremen azil za pse sa namjerom da se obezbijedi human pristup prema napuštenim životinjama, ali i zaštiti lokalno stanovništvo.

Savjetovanje doktora veterinarske medicine u Trebinju okupilo je predavače iz devet zemalja okruženja, a trajaće do 17. juna.

Organizatori savjetovanja su Veterinarska komora RS i Društvo doktora veterinarske medicine RS, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Veterinarskog instituta RS „Dr Vaso Butozan“ iz Banja Luka, a suorganizatori su Fakultet veterinarske medicine Beograd i Departman veterinarske medicine Novi Sad.