Najviše pritužbi potrošača u Republici Srpskoj odnosi se na bijelu tehniku i male aparate za domaćinstvo, koji se kvare u garantnom roku, te na različite vrste usluga, rečeno je danas u Trebinju na radionici o informisanju potrošača o njihovim pravima.



Rukovodilac Odsjeka za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske Braco Vrančić kaže da je veći broj žalbi potrošača pokazatelj, prije svega, da su više upoznati sa svojim pravima.
"Zakon o zaštiti potrošača ponudio je mehanizam da potrošači ostvaruju prava kroz knjigu reklamacija, na osnovu čega organizacije i institucije imaju bolji uvid u žalbe. Informisani potrošači kada saopšte trgovcu da znaju svoja prava i koji je sljedeći korak, najčešće odmah rješavaju problem", rekao je Vranić i dodao da potrošačima pomažu udruženja za zaštitu prava potrošača i tržišna inspekcija.
Nedeljka Ilijić iz trebinjskog Udruženja građana "Oaza", koje se bavi zaštitom prava potrošača, kaže da se bijela tehnika koja nije jeftina, kvari u garantnom roku, na šta potrošači reaguju.
"Potrošač je dužan da nakon kupovine proizvoda sačuva račun, ili ga kopira i ovjeri, kao i ispunjenu garanciju, što je dovoljno da bude zaštićen i da može dobiti novi ili servisirani proizvod, odnosno novac nazad", navodi Ilijićeva.
Ona dodaje da se potrošači u posljednje vrijeme posebno žale da su dovedeni u zabludu, jer se pod logom jednog proizvođača prodaje bijela tehnike proizvedena u potpuno drugoj zemlji.

Ljuban Rikalo iz trebinjske firme "Frikom" navodi da ima opravdanih, ali i neopravdanih prigovora kupaca, koji se rješavaju.
"Neki kupci male aparate za domaćinstvo koriste u komercijalne svrhe, što prouzrokuje kvarove, koji se, uglavnom, rješavaju zamjenom", kaže Rikalo.
Sastanku koji je organizovan povodom 15. marta - Svjetskog dana potrošača, osim predstavnika resornog ministarstva, nevladinog sektora i pirivrednika, prisustvovali i predstavnici Gradske uprave, inspekcije i Privredne komore.
SRNA